Добре дошли, Гост

ТЕМА: Отговор: Как да съхраняваме нашата колекция

Отговор: Как да съхраняваме нашата колекция #85

  • turbinee
  • turbinee's Avatar
  • ИЗКЛЮЧЕН
  • Карма: 4
Ето първа част на инфото за съхраняване на нашите предмети и колекции. Тази тема се отнася за почти всичко което може да се колекционира.

Много често нашите ценни предмети изглеждат стари и захабени, причината за това се нарича биодеградация и тя засяга автомобили, фотографска техника, банкноти, дрехи, книги...Общо взето всичко което е направено от органична материя. Неорганичните материали също деградират с времето, но тази тема е специално насочена към органичните обекти.

Биодеградацията се причинявава от живи организми като мухъл, гъбички, термити, дървояди и много други.
Най-незащитени са обектите от животински и разтителен произход, защото съдържат целулоза или протеини.
Хартията най-често е атакувана от гъбички, защото съдържа лепило, разтителни протеини, оцветители и други компоненти който представляват храна. Замърсената хартия (примерно стара банкнота) е още по податлива на атака от гъбички например.

Текстилните продукти са податливи на гъбички, като памука е по-податлив от коприната и отново замърсените тъкъни са по-податливи от чистите.

Молците също са сериозен вредител, тъй като те ядът протеините от подвързии на книги, вълна, коприна, кожа, дори стари снимки.

clothmoth.jpg


Термитите ядът всичко което е направено от целулоза, някой видове ядът дори пластмаса, кожа както и всеки по-мек материал.

Дървоядите
се хранят със захарите в дървесината.

woodworm.jpg


Хлебарките също ядът целулоза и животински протеини, като книги, кожа, стари карти.

cockroach.jpg


Мишките и плъховете минават през дърво, както и през метални мрежи. Ядът дърво, кожа, както и унищожават хартия за да си правят гнезда.

mice.jpg


pests.jpg


Атмосферните условията на съхранение на ценни предмети са много важни за тяхното запазване.

Високата топлина, влажност, светлина, прах, и замърсители във въздуха могат да засегнат всяка колекция.
Като приета норма за запазването на разнообразни колекции се приема влажност на въздуха между 45%-55% и температура от 10С - 22С. Много голямо значение има и постоянството на температурата и влажноста. Резки промени в тези условия водят до по-големи повреди по историческите предмети.

Светлината е също много вредна за историческите обекти. Слунчевата светлина или светлината от халогени и флоуресцентни крушки може да изсветли пигменти, да отслаби влакна, да изсуши дървесина, да разруши слаби органични предмети като хартия и слонова кост, както и да корозира метала. Повредите от светлина са постоянни и не възвратими.

Прахът и други замърсители във въздуха могат да се наслоят по колекциите и поради това че са киселинни п природа да повредят колекцията по химически път. Финен прах може да запълни порите и малките пукнатини до такава степен, че обектите да загубят своя блясък. Освен това прахът привлича влагата от въздуха и околната среда и създава налягане по стените на порите и пукнатините, което може да доведе до нови още по-сериозни поръжения по стените на историческите предмети.

Топлината
се измерва по Фаренхайт и Целзий, и причинява много бързо състаряване както и изсушаване. Когато темперетурата се покачва, движението на молекулите също се повишава, което води до забързани химически реакции, както и втечняването или омекването на твърди обекти. Най-сериозния проблем свързан с повишяването на температурата е нейната връзка с покачването на влажността на въздуха.

Всички материали които съдържат вода реагират на количеството вода което се намира във въздуха. Когато въздуха е сух тези обекти отделят вода във въздуха, когато е мокар го абсорбират. Топлият въздух съдържа повече вода от студения.

Различните материали имат необходимост от различна влажност на въздуха. Примерно метални предмети имат нужда от по-сух въздух, така се намалява възможноста от химическа реакция на въздуха с метала и се намалява възможноста за корозия. Органичните материали обаче имат нужда от по-висока влажност за да не изсъхват което води до напукване и счупване.

Ефекти от темературата и влажноста върху биодеградацията
Високата темература и влажност на въздуха води до засилено разможаване на насекоми и плесени. Гъбичките и насекомите са най-активни между 5С-10С до 37С, като най-бавно се размножават между 15С-20С и активно се размножават при 25С-30С. Повечето насекоми измират при температура от 55С за повече от час.
Влагата също промотира развитието и размножаването на насекоми като най-бързо е размножаването при и над 70С. Високата влажност също може да разпадне някой материали и да ги направи още по-лесни за унищожаване от вредителите.

Оптимални условия на околната среда
Температура 18°C - 22°C
Относителна влажност 45% - 55%
Последна промяна: от admin.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
  • МЗ Къстъм_13
  • МЗ Къстъм_26
  • Каталог ВАЗ/Лада 2103, 2106, 21061_30
  • МЗ Къстъм_33