Ретро-модернизъм с парен локомотив, Steampunk стил

Ретро-модернизъм с парен локомотив
Всички помним Уйл Смит във филма "Дивият запад" и гигантската парна машина-паек с която Кевин Клайн се придвижваше из Гранд Кениън. Този паек, както и влака и другите джаджи във филма са разработени визуално в стил Steampunk.
Аз винаги съм харесвал този стил макар и никога да не съм знаел как се казва.
Ето малко инфо от Уйкипедия с коментари от мен:)
Стиймпънк е стил които се появява през 80те години на миналия век и вклучва дизайн елементи от научната фантастика, приказните филми, неслучилата се история (alternate history), "филм ноар"...Като основа на този дизайн език се използват парни котли (като на парните локомотиви) с многото месингови тръби, различни нанометри и разни ретро врътки и ключове. Също често се използват лампи от старите лампови приемници и телевизори като нашата родна "Опера" за тези който я помнят.
За декор се използват най-често мотиви от Викторианската ера, но също и дивия запад от времето на населването му, както и времето след евентуален апокалипсис.
Пример за стиймпънк визуализация която всеки от нас знае е "20 000 левги под морето" на Жул Верн ( Джулс Върн), а най-добрия пример от тази творба е подводницата "Наутилус"
Степан Халю има много интерестни творби в този стил на своя сайт.

Stephane Halleux - Sculptures

Stephane Halleux - Sculptures

Ето и малко примери. Ако погледнете детайлите на тези скулптури веднага ще разпознаете рециклирани части от коли, домашни електроуреди, детски колела и каквото може да изровите от гробището за метални отпадъци. Към това е добавена естествена кожа а реалността която се преразказва с тези творби е както приказна, така и много плашеща, но това е за друга тема. В една от творбите има и една решетка от ретро БМВ за познавачите, да видим дали ще я откриете:)

3Д дизайнера Михаил Смолянов от Русия е направил концепта на мотоциклета по-долу в същия стил. Опашката е много интерестна, според мен от Фокер или подобен самолет от началото на авияцията през 15-20те години на миналия век. Също обърнете внимание на фара и корпуса на мотора, които са вдъхновени от стриймлайн локомотивите от миналия век.

Уеб страницата на Реймънд Лоуи. 

Raymond Loewy - The Official Licensing Website of Raymond Loewy

Home CMG Worldwide Welcomes You to the Official Website of Raymond Loewy Biography After a brief but promising career as a fashion illustrator, Raymond Loewy dedicated his talent to the field of industrial design. Loewy's creative genius was innate, and his effect on the industry was immediate.

Един от невероятните индустрални дизайнери от близкото минало. Неговата работа включва автомобилен, авиационен, транспортен и други полета на индустриалния дизайн. По-долу са негови дизайни на локомотиви, от който според мен съвремения стиймпънк черпи вдъхновение.

БМВ
БМВ
куче робот
шапка за летене
мотоциклет
мотоциклет
мотоциклет
робот
аеродинамичен локомотив
постер, аеродинамичен локомотив
постер, аеродинамичен локомотив
аеродинамичен локомотив
Коментари (0)
Информация
Създадено:
Редактирано: