Как се ремонтира платнена завеса на фотоапарат

Платнената завеса на филмовия (работещ с филм) фотоапарат е критичен компонент за получаването на добри снимки. Той пропуска светлината с точно определена скорост върху филмовата лента, което я осветява и води до химична реакция върху повърхността на филма. Повечето фотоапарати ползват платнена завеса която е по-евтина и много по-тиха при работа за разлика от металната завеса използвана при други. Фотоапаратите Лейка ползват платнена завеса, както и моя ФЕД и Зорки камери на снимките по-долу. Понякога обаче именно защото завесата е от плат може да се повреди, като най-често тези повреди са под формата на миниатюрни дупчици по платното. Това става от невнимателно зареждане на филм, или от триене на завесата в корпуса на фотоапарата или пък от неползваното на капачката на обектива – когато през обектива минава интензивна слънчева светлина в продължение на дълго време завесата може да бъде прогорена.

Тази иначе добра снимка има три миниатюрни дупчици който са осветили филма, това може да бъде поправено.

На тази снимка пък платнената завеса е унищожена напълно и трябва да бъде сменена.

Ето снимка на фотоапарат с прогорено петно в центъра на платнена завеса.

Ремонта на платнената завеса е много лесен и с малко търпение всеки може да възстанови завесата до изрядно функционално състояние. За целта са ви нужни:

  • Универсално гумено лепило
  • Черен пигмент (оцветител, боя за моделчета, боя на прах - водни бой стрити на прах)
  • Тънък предмет (примерно игла или тънка пластмасова пръчица)

Алтернативен вариант не изпробван от мен но често споменаван онлайн:

Процедурата е много лесна: За да откриете дупчиците може да насочите фотоапарата към лампа и да погледнете от към гърба на камерата, дупчиците са лесни за откриване.

Полагате петно лепило с размерите на монета от 50ст. на пластмасова повърхност (нужно ви е по-голямо количество лепило от колкото ще ползвате за да имате по-дълго време за работа преди лепилото да засъхне). Добавяте пигмента и го разбърквате заедно с лепилото докато лепилото не стане черно на цвят. Предварително трябва да подготвите фотоапарата за ремонт на удобно до вас място и с помощта на иглата да нанесете толкова лепило колкото е нужно да се покрие дупчицата след като сте подготвили сместа.  След нанасянето на сместа тя се разстила от само себе си, освен ако лепилото не е изсъхнало вече. Ако лепилото е изсъхнало преди да сте готови да го нанесете спрете и повторете смесването на лепило и пигмент отново - имате нужда от течна смес за да завършите ремонта. След като сте запълнили дупчиците от към гърба на камерата същата процедура трябва да бъде повторена и от към обектива.

Ако фотоапарата ви е SLR, трябва да го сложите на “B” - безкрайно експониране, след това натиснете спусъка внимателно и задръжте огледалото в най-горна позиция за да нанесете лепилото, след това може да го пуснете внимателно.

С това се изчерпва ремонта на вашата камера.

Ето го моя ФЕД с ремонтирана завеса заедно с моя Зорки 3М

Ако сте правили този ремонт, вашите коментари са добре дошли wink

Коментари (0)
Информация
Създадено:
1-12