Как се боядисва алуминий

Как се боядисва алуминий?

Много хора смятат че алуминия има нужда от специални грижи за да бъде боядисан, но не е така. Алуминия приема всички видове боя формулирана за черен метал.

Ето кратка инструкция за боядисване на алуминиев мотоциклетен мотор, която може да бъде приложена на всякакъв вид алуминиеви компоненти:

Тъй като блока и цилиндрите на моторния двигател са от алуминий трябва да се следят следните особености на материала:
1. За да се подготви повърхността за боя или грунд трябва да се зачисти и заглади с водна шкурка, но имайте предвид че алуминия е чувствителен и реагира на примеси. Ако използвате едра шкурка ще вкарате в порите на метала примеси и боклуци, които реагирайки с алуминия след време ще разрушат боята. Максималния/минималния размер шкурка която може да ползвате върху алуминий е П100 (P100 – това е размера на шкурката и е изписан на гърба и), ако е по едра ще вкара мръсотии в порите на метала.

2. Преди да боядисате алуминиевите повърхности те трябва да бъдат грижливо почистени. Ако частите са малки могат да бъдат изварени на котлона, ако това не е опция може да ползвате разтвор на оцет и вода 1:1 и да ги накиснете. Преваряването на котлон с вода има следното предимство; налепи от работата на двигателя (при мотора или колата) както и отлагания като котлен камък стават много рехави и лесно се почистват с остър предмет след изваряването.

Самото боядисване:
Алуминия приема всички видове боя, без да е необходим специален метод за подготовка на повърхността. Ако това ви притеснява то може да използвате боя специално формулирана за алуминий , както и грунд.
За апликации където алуминия се нагрява трябва да се ползват високотемпературни грундове и бой.
Ако ползвате само боя без да полагате основа има много варианти на пазара на спрей. Единственото условие е да се ползва "мат" не "гланц". Мат се нанася много много по-лесно и резултата е равен и хомогенен. Ако ползвате гланц, може да останат следи от пътя на спрея.
Ето два варианта, този на Космос съм го ползвал и е супер устойчив.http://www.megahome.bg/visokotemperaturna-akrilna-boq-sprei-very-well-6-br-h-400-ml
Ето и грунд, за съжаление не е от български сайт
https://www.rustoleum.com/product-catalog/consumer-brands/auto/primers/high-heat-primer
http://www.homedepot.com/p/Rust-Oleum-Professional-15-oz-Aluminum-Spray-Primer-254170/202531910

Не забравяйте ако ползвате грунд за основа да ползвате и боя от същата фирма, за да сте сигурни че са съвместими. След време ако боята се издраска просто ползвайте спрея за да я поправите, става чудесно и се слива без проблем. Високо температурната боята се изпича на мотора и става здрава и устойчива на бензин и други.

Алуминиев двигател и ауспух от черна ламарина преди нанасянето на високо температурна боя.
Обърнете внимание колко добре са почистени частите.

Ако сте правили този ремонт, вашите коментари са добре дошли wink

Коментари (0)
Информация
Създадено:
1-12