Как се боядисва алуминий

Как се боядисва алуминий?

Много хора смятат че алуминия има нужда от специални грижи за да бъде боядисан, но не е така. Алуминия приема всички видове боя формулирана за черен метал.

Ето кратка инструкция за боядисване на алуминиев мотоциклетен мотор, която може да бъде приложена на всякакъв вид алуминиеви компоненти:

Тъй като блока и цилиндрите на моторния двигател са от алуминий трябва да се следят следните особености на материала:
1. За да се подготви повърхността за боя или грунд трябва да се зачисти и заглади с водна шкурка, но имайте предвид че алуминия е чувствителен и реагира на примеси. Ако използвате едра шкурка ще вкарате в порите на метала примеси и боклуци, които реагирайки с алуминия след време ще разрушат боята. Максималния/минималния размер шкурка която може да ползвате върху алуминий е П100 (P100 – това е размера на шкурката и е изписан на гърба и), ако е по едра ще вкара мръсотии в порите на метала.

2. Преди да боядисате алуминиевите повърхности те трябва да бъдат грижливо почистени. Ако частите са малки могат да бъдат изварени на котлона, ако това не е опция може да ползвате разтвор на оцет и вода 1:1 и да ги накиснете. Преваряването на котлон с вода има следното предимство; налепи от работата на двигателя (при мотора или колата) както и отлагания като котлен камък стават много рехави и лесно се почистват с остър предмет след изваряването.

Самото боядисване:
Алуминия приема всички видове боя, без да е необходим специален метод за подготовка на повърхността. Ако това ви притеснява то може да използвате боя специално формулирана за алуминий , както и грунд.
За апликации където алуминия се нагрява трябва да се ползват високотемпературни грундове и бой.
Ако ползвате само боя без да полагате основа има много варианти на пазара на спрей. Единственото условие е да се ползва "мат" не "гланц". Мат се нанася много много по-лесно и резултата е равен и хомогенен. Ако ползвате гланц, може да останат следи от пътя на спрея.
Ето два варианта, този на Космос съм го ползвал и е супер устойчив.http://www.megahome.bg/visokotemperaturna-akrilna-boq-sprei-very-well-6-br-h-400-ml
Ето и грунд, за съжаление не е от български сайт
https://www.rustoleum.com/product-catalog/consumer-brands/auto/primers/high-heat-primer
http://www.homedepot.com/p/Rust-Oleum-Professional-15-oz-Aluminum-Spray-Primer-254170/202531910

Не забравяйте ако ползвате грунд за основа да ползвате и боя от същата фирма, за да сте сигурни че са съвместими. След време ако боята се издраска просто ползвайте спрея за да я поправите, става чудесно и се слива без проблем. Високо температурната боята се изпича на мотора и става здрава и устойчива на бензин и други.

Алуминиев двигател и ауспух от черна ламарина преди нанасянето на високо температурна боя.
Обърнете внимание колко добре са почистени частите.

Ако сте правили този ремонт, вашите коментари са добре дошли wink

  • 1145
Коментари (0)
Информация
Създадено: