Как да направим ретро жълти крушки H1 за кола или жълти фарове за мъгла

Оригинално жълти крушки H1 вече се намират трудно тъй като бяха заместени от много по-добри системи и изчезнаха от магазините. Ако обаче търсите ретро визия и не може да минете без тях ето два варианта който няма да ви струват много а ефекта ще е същия като оригинала:

 • Може да използвате боя за стъкло, но не на водна основа. Ако купите боя за стъкло на водна основа, боята ще се изпари от температурата. Нужна ви е боя която се пече в печката. Боята се нанася на крушката равномерно и се пече според инструкциите на опаковката. Алтернативно, боядисаните крушки се монтират на колата и се кара със светнати фарове докато боята не се изпече (по-труден вариант). Този вариант ми е любим, а резултата е като от завода. Боя за стъкло може да си набавите от магазина на художниците до СУ Климент Охридски, но със сигурност я има онлайн, както и в много други магазини.

 

 • В книжарниците продават перманентни маркери в различни цветове. Необходим ви е оранжев или жълт маркер на компанията Шарпи (Американска), който се намират по магазините. Перманентните маркери на Шарпи не се измиват и издържат до 260 градуса целзий, както и на повечето химикали. Полагате маркера докато наситеността на цвета ви хареса, съхне бързо и е перманентен laughing

Примерна снимка от каталога на Шарпи. Този метод може да се приложи на всякакви крушки в дома и колата и др.

Снимка на Голф с жълти крушки.

Оригинално жълти крушки. Ясно се вижда тънкото покритие върху стъклото което лесно се емулира с маркер.

Жълти фарове

Ако искате да си направите жълти фарове за мъгла или за ретро визия варианта е да използвате фолио за стъкло (винил). Фолиото за стъкло е подходящо за стъкла който са гладки от вън. Стъклата няма проблем да имат заоблена издута форма, но ако имат надписи и релеф те ще попречат на фолиото да прилепне плътно към повърхността и резултатът ще е незадоволителен. Полагането на фолиото е еднакво с това при полагането на фолио на стъклата:

Жълти фарове монтирани на Голф.

 

 • Почистете внимателно повърхността на която ще се поставя фолиото с препарат подходящ за тази повърхност, при фаровете от стъкло може да ползвате препарат за миене на прозорци, както и почти всеки друг течен препарат, тъй като стъклото е много устойчиво на химикали.
 • Подгответе фолиото като изрежете форма подобна на формата която ще затъмнявате като отпускате 2-3 сантиметра екстра от всяка страна. Тази екстра е нужна за да може фолиото плътно да обгърне формата на фара без да останат непокрити места по ръбовете ако случайно не сте го поставили точно в центъра на фара.
 • Премахнете предпазния филм от фолиото и от лепливия гръб отзад и го напръскайте с вода, колко вода няма значение. Фолиото не се поврежда от вода, тя е нужна за да може да позиционирате фолиото точно където ви трябва. Намокрете и фара който ще покривате обилно с вода и поставете фолиото с лепливия гръб към повърхността на фара като внимавате да го позиционирате правилно така че екстра материала да се показва от всяка страна на фара. Използвайте пръстите си да разположите фолиото плътно към повърхността на фара, ако останат балончета използвайте мека гъбичка да ги придвижите към ръбовете на фара и да ги изкарате. Възможно е след този процес да останат сгъвки ако повърхността на фара не е равна, това е нормално. Използвайте сешоар да нагреете фолиото като внимателно го придърпвате към краищата на фара. Фолиото има способността да се разтяга когато омекне и да заема много извити повърхности. Не прекалявайте с нагряването обаче, бъдете търпеливи.
 • Последната стъпка при монтажа на фолиото е да изрежете екстра материала по ръбовете и да ги нагреете един последен път така че да приемат изцяло формата на фара.

фолио за фар

 

Ако сте правили този ремонт, вашите коментари са добре дошли wink

Коментари (2)
 • Защо на крушки H7 не става. Купих маркер, точно както сте писа ли. Перманентен маркер Sharpie, жълт. На цапах крушките и веднага ги сложих на колата и светнах фаровете. Но цвета се испари 

  • Привет, когато имам възможност ще пиша на Шарпи за повече инфо. техните маркери са устойчиви на температура , ще докладвам какво ще ми отговорят. Жоро

  Информация
  Създадено:
  Редактирано:
  1-12