Как да консервираме метални предмети

Лесен метод за консервация на метални предмети чрез повърхностно покритие с пчелен восък разтворен в бензин.

Това е много често използван метод за консервация на метални детайли, взаимстван от консервационните ателиета при Музея на Полската войска във Вършава.

Такова консервиращо покритие се налага заради негативното въздействие на околната среда върху експонати, чието предпазно покритие (било то хромиране, никелиране, оксидиране, боя или друг вид) с течение на времето е изчезнало.

Изложеният по-долу метод се използва за консервиране на метални предмети, които са експонирани в помещения без специални климатични условия (в къщи), с лесни за намиране и употреба компоненти.
Този тип консервация е много по-"неинвазивен" от повърхностното покритие с безцветен лак, което може да повреди функционирането на механизми с плътно допиращи се компоненти и подвижни части.

Необходими неща:

- пчелен восък от пазара или специализиран магазин за пчелни продукти
- бензин, може да е А95 ;)
- фурна (необходима за загряването на детайлите, които ще се консервират), която да бъде настроена на около 50 градуса по Целзий
- съд за забъркване на продукта
- плоска четка (за предпочитане с естествен косъм и от по-скъпите модели от 4-5лв.) от железарията

Начин на работа и нанасяне на продукта:

Восъкът се поставя в подходящ съд и внимателно се облива и разбърква с бензина докато се получи пастообразен разтвор, който да може да бъде нанесен с четката. При този процес от голямо значение е безопасността при работата с бензина, който произвежда отровни изпарения и е силно запалим. Трябва да се работи в проветливо помещение, далеч от огън или електрически уреди и с предпазни очила.

Пастата се нанася по повърхността на предмета, който ще се консервира, като той трябва да е предварително загрят. За целта предмета трябва да бъде поставен в тава за печене или друг подходящ съд и нагрят до определената температура от около 50 градуса.
Това загряване няма ефект върху повечето материали и може да бъде получено дори от поставянето на предмета върху пряка слънчева светлина. Казвайки това искам да подчертая, че всеки носи собствена отговорност за прилагането на този метод, както и за съответните проблеми които може да се появят в следствие на прилагането на този метод. Ако не сте сигурни питайте!

След изстиването на предмета и изпаряването на бензина се преминава към премахване на ненужното количество консервант и внимателно полиране на восъка с памучен парцал, това е лесно и приятно занимание.

Така постигнатото консервиране е безопасно за вашите предмети и има многократно по-дълък ефект от използването на консервиращи и смазочни спрейове.

Снимка на торпедо консервирано с пчелен восък.

Консервиране на дамаскова ловна пушка с пчелен восък.

Ако сте правили тази процедура, вашите коментари са добре дошли wink

Коментари (0)
Информация
Създадено:
1-12