Как да подредим спиците на капла за колело или мотор

Монтажа и демонтажа на спиците на колело или мотор е лесна процедура която всеки може да извърши с ключ за спици и плоска отвертка в домашни условия. Това което трябва да бъде извършено от специалист е реглажа на каплата, тъй като това изисква стенд. При подмяната на спици най-добрия вариант е всичките да бъдат подменени с нови, тъй като спиците се разтягат и реглажа на каплата ще е много по-труден. Спиците се подреждат в ушите на главината първо, във всяка дупка по спица. Цялата така подредена сглобка се полага в центъра на каплата и следвайки по-долу показания ред спиците се подреждат в съответните им дупки като се захващат с нипелите от външната страна на каплата.

Снимка на главина с вече подредени спици. Белите телчета са за улесняване на монтажа, но не са задлължителни за ползване.

Инструмент за затягане на спици, той е един и същ но с различни размери за колело и мотор.

Ето я подредбата на спиците гледано от дясната страна (дясно е дясно когато сте седнали на мотора или колелото).

След като подредите спиците в съответните дупки на каплата и ги захванете с нипелите използвайте плоската отверка да захванете спиците по плътно към каплата но не и да ги стегнете. Натягането на спиците се прави с инструмента за спиците, а силата която използвате е колкото бихте ползвали и за всеки един друг болт, без да повредите тялото на нипела.

Ето и моето колело с двускоростна главина Стърми Арчер, на което сам инсталирах спиците, само реглажа беше извършен от специалист.

Ето снимка на спиците на моя мотор, част от тях бяха криви и подменени с нови. Не подмених всичките защото мотора е за дисплей и не мисля да го карам много а спиците са оригиналните от деня на производство.

Ако сте правили тази процедура, вашите коментари са добре дошли wink

Коментари (0)
Информация
Създадено:
Редактирано:
1-12