Как да реставрираме МЗ РТ 125/4 мотоциклет - ЧАСТ I

Проектът започна със стандартно МЗ РТ 125/4. Моторът беше в движение, но от многогодишно използване и липса на поддръжка беше в окаяно състояние. На снимките по-долу може да видите Мз-то в  първоначалното  състояние, в което го купих.

Още със закупуването имах идеята да модифицирам и обновя дизайна на мотора и да го направя по-модерен и уникален. Първата ми задача беше да разглобя мотора на съставните му части и да премахна захабения и надраскан хром от всички детайли, които бяха хромирани. Концепцията ми за мотора беше да създам много изчистен и лек мотоциклет, който да изглежда различен от реставрираните МЗ РТ 125 който може да се видят на много места, както в България така и в цяла Европа. Затова се захванах да построя Кафе Рейсър за който щях да използвам както оригинални реставрирани части така и нови висококачествени афтермаркет части и части които аз самия щях да конструирам, и направя.

Премахването на захабения хром стана чрез електрическо дехромиране, но това се оказа не много ефективно в премахването на 45 годишния хром и така се наложи остатъка да бъде премахнат с абразиви; това отнема много време и е безкрайно досадно, също така беше изключително важно да се внимава да не бъде повреден металът отдолу. На снимката по-долу се вижда нереставрирания заден амортисъор в разглобено състояние; обърнете внимание на захабените и надраскани хромирани компоненти и на тялото на амортисьора боядисвано с четка.

След премахването на хрома от детайлите се захванах с модифицирането на рамката на мотора, като премахнах всички планки и крепежи ,който не бяха от структурно значение за цялостта на мотора. Правейки това успях да премахна около 600гр от теглото на оригиналния мотоциклет, което е много важно за да се получи истински олекотен Кафе Рейсър в англиски стил.

След това рамката беше внимателно почистена и подготвена за прахово боядисване, което беше направено в матово черно. Внимателната подготовка за прахово боядисване е изключително важна, тъй като ако има недостатъци по метала те ще бъдат много видими след праховото боядисване. На следващата снимка се виждат рамката и задните амортисъори, както и тестовото монтиране на задния калник, който щеше да бъде  модифициран. Това е с цел да се осъвремени дизайна на мотоциклета и да го направи по-лек, но в същото време нямаше да попречи той да участва на ретро паради и изложения.

Освен изработката на новия калник исках да направя и нова по-изчистена кутия за електрическите компоненти и акумолатора. Също така исках да премахна емблемите от резервоара, както и гумените предпазители за колената и да направя олекотена версия на ауспуха.

Идеята ми за този прект беше да запазя оригиналноста на мотора до колкото мога и да подменям части само когато е абсолютно необходимо или когато идеята ми за неговия външен вид го налагаше. По такъв начин оригиналноста на мотора и духа на времето в което е бил произведен щяха да се запазят, а това е важно за един класически мотор. За пример мога да дам кормилото, което е нов компонент внесен от САЩ, но скобите с които се захваща то към тройника са оригинални и непроменяни по никакъв начин части, закупени от мотоциклетен форум. Обърнете внимание на красотата на тези класически скоби. Лагерите на кормилото бяха подменени с нови SKF съчми и сега завоите са много по-плавни, а усещането в кормилото е много по-сигурно.

Оригиналното кормило на МЗ РТ 125/4 е заводски заварено за тройника, което прави мотора да изглежда евтин.

Резервоарът има много красива форма, а и фактът че е от неръждавейка много ми допадна, но планките за монтирането на гумените протектори и емблемите "МЗ" бяха премахнати, за да се изчисти дизайна и да се олекоти мотора допълнително.

Между другото за този проект използвах автомобилна боя на водна основа, която се оказа трудна както за полагане така и за съхнене при -15 градуса навън. Съхненето отне около седмица заедно с лакирането.

Боята съхне пред парното в къщи. Жена ми не беше доволна wink

Тъй като това е висококачествена реставрация за проекта използвах немските бой Lazurit, който според мен са най-добрите на пазара и сега крайния резултат изглежда великолепно. Жълтата боя контрастира много добре с матово черните джанти и рамка. Това помага да се подчертаят важните компоненти на мотора, както и да се разграничи този мотор от останалите Мз РТ 125, които са типично боядисани в черно с бели ивици по калниците и резервоара. Няма нищо лошо в черната боя на оригиналните МЗ-та, но тъй като това е много често срещан вариант, а и е типичната боя за всички пре- и пост-военни мотоциклети аз избрах жълтата боя.

Двигателят е боядисан в матово черно с високотемпературна керамична боя, за да не отнема от красотата на панелите боядисани в жълто. Двигателят е с четиристепенна скоростна кутия, която беше отремонтирана и сега превключва плавно и чисто.

Подготовка на двигателя за керамичната боя...

Гумите са сменени с висококачествени Чешки "Mitas".

Детайл от барабаните спирачки.

Наближава завършването на мотора...

Това е мотоциклета с модел...

Ауспухът е заварен, шлайфан, тестван и готов за високо-температурна боя. Изработен е като едно цяло, което допринася за понижаване на собственото тегло като същевременно запазва функцията и дизайна на оригиналния ауспух.  Добавена е кривка с по-голям радиус, което спомага за по-бързото преминаване на изгорелите газове към ауспуха, което от своя страна спомага за по-бързото пълнене на горивната камера с горивна смес. Оригиналният ауспух е разработен от германеца Валтер Кааден и значително допринася за спортните успехи на компанията МЗ между 1955 - 1976 година.

Част II

 

Целият мотоциклет беше реставриран до оригиналното му техническо състояние, а всички компоненти, като верига и лагери, бяха сменени  където беше необходимо.

 


Цялата поредица снимки от тази реставрация може да видите тук

Коментари (0)
Информация
Създадено:
Редактирано:
1-12