Как да ръждясаме метал с естетична цел

Лесна процедура за естетично (с цел) ръждясване на метал.

В Hoodride-Bg използваме този метод за предизвикване на ръжда...
1. Сваляте боята до метал с флекс или шлайф.

xvlrque3mszcxdjhjysfu8wiyexyunfm.jpg

2. Голият детайл се пръска със солена вода (просто вода + сол), или оцет. Без силни киселини.

rkvxeywnqbzz6ygzbjge9ejfqwhtkgd2.jpg

3. Оставя се на слънце и периодично се пръска на ново с разтвора солена вода.

gsednqdghhwhccwu4e4fhyvrq3xhd5du.jpg

4. До няколко дни първата ръжда е на лице. Когато достигне желания етап, за да не се "разтича" ръждата по другите детайли, всичко се запечатва с автомобилен лак. За да изглежда ръждата по-естествено е хубаво да се използва матов лак. 

am76zdqzrc9wixa6tqisqcbxe5tsfc6w.jpg

Има и други интересни стилове и течения свързани с Рат културата, като така нареченият Stickerbomb. Директно ще дам пример с български коли:

l7yjczur3tua2lxetyd2rpyq2lsngvmq.jpgpntcksxmbtvudwp8craw7vvuctzmsdss.jpgpbmwm9xchyek7badgpwtvtrszhppria3.jpgpnwqvdmbuj5ycxpn7xakwrd4mlq8pewq.jpg

...или пък просто издраскани детайли...tnlwhhpkjzklsehfgmngasahswvc6sve.jpgpbx68sn2nwnb2tbug6ash4cdjstvr7wq.jpgaragzbsq6m2thkc7f6qaxjbgaqh8ejpk.jpgfkgzkvjcqrr7u9lw5laswge7mcv3gbp4.jpg

На последната снимка е моята кола, а на предпоследната снимка съм аз и рисувам върху колата на едно момче от hoodride-bg :)

Коментари (2)
 • freaktone благодаря че сподели опита на вашия клуб за ръждясване на метал!

  Към твоята инструкция бих добавил следния вариант - как да постигнем износен вид (не цялостно премахване на боята):

  -За да захабим лака и боята от компонентите който ще ръждясваме ни е нужна шкурка (различни размери, но най-добре да не е от най-едрата защото ще остави черти по боята която искаме да запазим, а това не е типично за износената боя.
  Започвате да търкате по ръбовете на часта която ще захабявате до премахването на лака - боята(цвета) - грунда и стигнете до голия метал. Така минавате всички ръбове и чупки по часта докато постигнете желаното от вас захабяване на боята. Плоските повърхности се захабяват по-бавно от ръбовете, затова и тях може да ги оставите боядисани.

  След като сте доволни от резултата оставяте часта една седмица на вън без обработка, по гол метал за да ръждяса добре. Възможно е да ползвате солен разтвор както съветва freaktone за да ускорите процеса.
  След това часта се почиства с вълнен парцал (не памучен) за да падне свободната ръжда и за да се гарантира добра основа за матовия/гланцов лак, който да запечата повърхноста. Преди да поставите лака се нанасят стикери или графити и после се лакира цялата част. Това гарантира че стикерите, ръждата и останалата боя ще бъдат запазени за дълго време.
  • Приятели, написахме обзорен материал за RAT ROD културата
   Можете да го видите тук: https://www.sharenacherga.com/ratrod/
   Информация
   Създадено:
   Редактирано:
   1-12