Как да направим захабена боя с възможни елементи на ръжда

Как да направим захабена боя с възможни елементи на ръжда.

Оригинално боята на колата се състои от основа – цвят – лак. За най-добър резултат лакът трябва да се премахне преди да започне работата по състаряването на боята. Може да използвате шкурка и дори орбитална шлайф машина за да премахнете лака от всички части който ще състарите.

След като лакът е премахнат започва истинската част на процеса по състаряването –полагането на допълнителни цветове боя върху основния, което придава износен вид на частите. Има няколко основни насоки и съответно цветове за ползване; ако искате да имитирате ръжда цветовете в кафявата гама са най-подходящи, ако искате да постигнете износен цвят са ви нужни сребристи цветове.

Червен оксид/железен оксид е много подходящ за имитация на грундовете който се ползваха преди време и бяха червени на цвят. Сребристия спрей за джанти пък е подходящ ако търсите вид на гол метал. След като си изберете с какви цветове ще работите е време да ги положите върху основния цвят на колата. Местата който ще изберете зависят от вашите предпочитания, но типичните подложени на износване места са:

  • ръбовете на калниците и капаците
  • рамките на вратите
  • праговете
  • централните плоски повърхности на предния и задния капак
  • тавана
  • предната и задната маска

След като положите избраната от вас боя върху основния цвят на колата и изсъхне за да постигнете износен вид е необходимо да се пръсне още една ръка този път от оригиналния цвят на колата отгоре върху целия детайл, който по-късно ще бъде претрит за да се покажат от долу цветовете на ръжда, грунд или метал който сте положили. Последно трябва да положите бял спрей само на местата който сте си избрали за състаряване от преди. Този бял спрей е първия слой който ще изчезне когато започнете да шлайфате боята, но ще се запази съвсем леко във всички неравности и повърхности и ще придаде автентичен вид на детайла.

След като всичките бой са положени е време да ги състарите. Използвайте водна шкурка p320 и гумирана подложка за шлайфане на кит и започнете от местата който сте си харесали за състаряване. Колко боя ще премахнете зависи от вашите предпочитания и колко стара и износена искате боята да изглежда след като сте готови. Използва се водна шкурка и обилно количество вода.

След като сте доволни от резултата боята се запечатва с лак. Най-добър резултат се получава когато за запечатването на боята се използва матов лак, износената боя не е лъскава а матова заради нарушената повърхност на лака.

Тази техника може да се ползва както на автомобили така и на предмети от дърво, метал и пластмаса.

Коментари (0)
Информация
Създадено:
Редактирано:
1-12