Как да съхраняваме нашата колекция от банкноти, ценни книжа, документи, книги и други старинни предмети

Много често нашите ценни предмети изглеждат стари и захабени, причината за това се нарича био деградация и тя засяга автомобили, фотографска техника, банкноти, дрехи, книги... Общо взето всичко което е направено от органична материя. Неорганичните материали също деградират с времето, но тази тема е специално насочена към органичните обекти.

Био деградацията се причинява от живи организми като мухъл, гъбички, термити, дървояди и много други.

Най-незащитени са обектите от животински и растителен произход, защото съдържат целулоза или протеини.

Хартията най-често е атакувана от гъбички, защото съдържа лепило, растителни протеини, оцветители и други компоненти който представляват храна. Замърсената хартия (примерно стара банкнота) е още по податлива на атака от гъбички например.

Текстилните продукти са податливи на гъбички, като памука е по-податлив от коприната и отново замърсените тъкани са по-податливи от чистите.

Молците също са сериозен вредител, тъй като те ядът протеините от подвързии на книги, вълна, коприна, кожа, дори стари снимки.

Термитите ядът всичко което е направено от целулоза, някой видове ядът дори пластмаса, кожа както и всеки по-мек материал.

Дървоядите се хранят със захарите в дървесината.

Хлебарките също ядът целулоза и животински протеини, като книги, кожа, стари карти.

Мишките и плъховете минават през дърво, както и през метални мрежи. Ядът дърво, кожа, както и унищожават хартия за да си правят гнезда.

Атмосферните условията на съхранение на ценни предмети са много важни за тяхното запазване.

Високата топлина, влажност, светлина, прах, и замърсители във въздуха могат да засегнат всяка колекция.

Като приета норма за запазването на разнообразни колекции се приема влажност на въздуха между 45%-55% и температура от 10С - 22С. Много голямо значение има и постоянството на температурата и влажността. Резки промени в тези условия водят до по-големи повреди по историческите предмети.

Светлината е също много вредна за историческите обекти. Слънчевата светлина или светлината от халогени и флуоресцентни крушки може да изсветли пигменти, да отслаби влакна, да изсуши дървесина, да разруши слаби органични предмети като хартия и слонова кост, както и да корозира метала. Повредите от светлина са постоянни и не възвратими.

Прахът и други замърсители във въздуха могат да се наслоят по колекциите и поради това че са киселинни по природа да повредят колекцията по химически път. Фин прах може да запълни порите и малките пукнатини до такава степен, че обектите да загубят своя блясък. Освен това прахът привлича влагата от въздуха и околната среда и създава налягане по стените на порите и пукнатините, което може да доведе до нови още по-сериозни поражения по повърхностите на исторически предмети.

Топлината се измерва по Фаренхайт и Целзий, и причинява много бързо състаряване както и изсушаване. Когато температурата се покачва, движението на молекулите също се повишава, което води до забързани химически реакции, както и втечняването или омекването на твърди обекти. Най-сериозния проблем свързан с повишаването на температурата е нейната връзка с покачването на влажността на въздуха.

Всички материали които съдържат вода реагират на количеството вода което се намира във въздуха. Когато въздуха е сух тези обекти отделят вода във въздуха, когато е мокър го абсорбират. Топлият въздух съдържа повече вода от студения.

Различните материали имат необходимост от различна влажност на въздуха. Примерно метални предмети имат нужда от по-сух въздух, така се намалява възможността от химическа реакция на въздуха с метала и се намалява възможността за корозия. Органичните материали обаче имат нужда от по-висока влажност за да не изсъхват което води до напукване и счупване.

Ефекти от температурата и влажността върху био деградацията:

Високата температура и влажност на въздуха води до засилено размножаване на насекоми и плесени. Гъбичките и насекомите са най-активни между 5С-10С до 37С, като най-бавно се размножават между 15С-20С и активно се размножават при 25С-30С. Повечето насекоми измират при температура от 55С за повече от час.

Влагата също промотира развитието и размножаването на насекоми като най-бързо е размножаването при и над 70С. Високата влажност също може да разпадне някой материали и да ги направи още по-лесни за унищожаване от вредителите.

 

Оптимални условия на околната среда за съхраняването на колекция от старинни предмети:

Температура 18°C - 22°C

Относителна влажност 45% - 55%

Коментари (0)
Информация
Категория:
Създадено:
Редактирано:
1-12