Как да монтираме ЛЕД подсветка на ретро Геймбой

Добавянето на ЛЕД подсветка на оригиналния Геймбой конзола е лесна модификация, която всеки може да извърши в домашни условия с помощта на малко търпение, и няколко инструмента. Резултата е ретро конзола с класически игри от детството който всички помним и обичаме с екран който е използваем при пълна тъмнина и силно слънце.

Преди да започнете са ви необходими:

 • ЛЕД подсветка за Геймбой
 • Звездата/Филипс отвертка
 • Три-лъча отвертка (обикновено я има като приставка в комплекти отвертка с подменящи се накрайници). Ако все пак не намерите такава приставка е възможно да ползвате и малка плоска отвертка
 • Поялник и припой
 • Джобно или хоби ножче
 • Изопропил алкохол - широко използван разтворител , както и общ елемент на търговските продукти като спирт
 • Часовникарски клещи
 • Ретро монохромен Геймбой – може да бъде закупен онлайн на цена от стотина лева

За начало отвийте 6те три-лъчи винта на гърба на конзолата. Отворете конзолата внимателно и откачете серийния кабел от предната платка с екрана внимателно в посока на долу от платката. След като сте разделили конзолата на две отделни части развийте 10те филипс винта който държат платката с екрана към предната кутия на конзолата. Внимавайте с развиването на винтовете защото резбата на пластмасовата кутията се поврежда много лесно.  Това е подходящо време да почистите лицевата кутия от мръсотията насъбрана от многото години живот на конзолата. Използвайте гъба и сапун или препарат за миене на съдове.

Докато кутията съхне е време да включите поялника, но преди да го ползвате е необходимо да премахнете поляризиращия филм (сив на цвят) от гърба на монохромния дисплей. Тази процедура отнема време и търпение и не може да бъде прибързана. Ако не сте внимателни може да повредите серийния кабел който свързва дисплея с платката и да счупите безвъзвратно конзолата. Обърнете дисплея с лице към масата за работа като преди това сте развили винта който прикрепя серийния кабел на дисплея към платката и внимателно го разделете от пластмасовата му рамка. На гърба на дисплея е залепен поляризиращия филм. Започвайки от края на филма внимателно с ножчето повдигнете филма на горе от към ръба движейки острието на ножчето навътре към центъра на дисплея. След като сте отлепили около сантиметър от поляризиращия филм използвайте клещи и хванете здраво филма за освободения ръб. Придържайки дисплея сигурно към масата отлепете филма бавно и внимателно, особено внимателни бъдете със серийния кабел на дисплея, ако го счупите не може да бъде поправен. След като филма е отлепен от дисплея почистете внимателно повърхността на дисплея там където е бил поляризиращия филм с алкохол и памук, отново бъдете внимателни с кабела на дисплея.

Комплекта подсветка включва:

 • Тъмносив прозрачен поляризиращ филм
 • ЛЕД подсветка
 • Два проводника за захранване
 • Резистор

Преди да инсталирате новия прозрачен поляризиращ филм е необходимо да сте сигурни че по гърба на дисплея не са останали прашинки и боклуци; след като залепите новия филм те ще са много видими при използване на конзолата. Инсталирането на новия поляризиращ филм изисква правилна ориентация на филма или екрана няма да има картина. Поляризиращия филм има два предпазни филма от двете си страни, под единия има лепило а под другия не. Няма значение коя страна е към дисплея и коя към новата подсветка. Преди да залепите поляризиращия филм обаче трябва да проверите под какъв ъгъл трябва да се монтира. За целта поставете филма пред монитора на компютър или лаптоп и наблюдавайте как си променя цвета като го завъртите. Ако филма е прозрачен когато е пред включения монитор го завъртете на 90 градуса и екрана ще стане тъмен - това е ориентацията която ви е нужна при монтажа му на Геймбоя.

Следващата стъпка е да запоите двата проводника към ЛЕД подсветката (възможно е вашата подсветка да е дошла със запоени проводници) - червен към плюса и син към минуса на терминала на ЛЕД подсветката. Резистора се запоява към червения проводник без значение посоката на резистора, работи еднакво и в двете посоки. Резистора регулира волтажа към ЛЕД подсветката и е задължителен за качествена инсталация.

Монтирайте филтъра след като сте намерили правилната му посока зад дисплея и пъхнете зад него ЛЕД подсветката. Цялата сглобка влиза обратно в пластмасовата рамка на дисплея. След като сте поставили дисплея обратно в рамката е време да запоите червения проводник към плюса а синия към минуса на големия черен филтър който се намира под дисплея.

Време е да сложите батерии и да тествате дали всичко работи както трябва. Ако сте доволни от резултата завийте обратно филипс винта който държи серийния кабел на дисплея към платката и сглобете конзолата по обратния на разглобяване ред.

Видео на моята конзола с монтирана от мен ЛЕД подсветка и играта Дънки Конг.

Как да играете всички игри за Геймбой конзолата на една касета може да научите от този инструктаж.

А ето тук може да ги играете дори и без да имате Геймбой - онлайн на БГ Реставратор

Коментари (0)
Информация
Категория:
Създадено:
Редактирано:
1-12