Как да работим безопасно

Това са общи насоки за безопасна работа, които съм натрупал през годините като монтьор, авио-инженер и реставратор. Не са задължителни и не са изчерпателни!

- Носете предпазни очила, те са евтини и безценни, предпазват лицето и най-важното очите ви! Последният път когато не носих очила ми струваше 50 лева за доктор и слабо око след това.

Предпазни очила от поликарбонат.


- Носете работно облекло и дълги ръкави, така предпазвате тялото си от химикали, летящи предмети и огън (макар и за кратко).
- Носете гумирани ръкавици за работа, те са тънки, удобни и много евтини.
- Винаги складирайте лесно запалими, отровни и летливи химикали далеч от деца, огън и неразрешена намеса. Най-добрият начин е да използвате метален шкаф с ключ или катинар.
- Когато работите с машини не забравяйте, че те са опасни, работят с ток и имат части, които се движат с висока скорост.
- Когато заварявате носете специални кожени ръкавици и внимавайте искрите от заварката да не преминат в огън по вас или нещата около вас.

Кожени ръкавици за заваряване


- Ако имате възможност си купете пожарогасител или използвайте този от колата.
- При работа с ъглошлайф носете кожени ръкавици и предпазни тапи за уши, може да се купят във всяка аптека.
- Бъдете внимателни при работата с киселини и химикали, ако попаднат по тялото ви може да използвате силна струя вода за промивка, същото важи и за очите ви; поставете си главата под чешмата и гледате в струята вода за минута. После потърсете лекар.
- Винаги имайте на разположение аптечка с бинт и материал за промивки ,както и аналгин
- Ако се порежете на метален предмет веднага отидете на лекар за ваксина срещу тетанус, тя ще ви защитава за шест месеца след това.

Ботуши с метален предпазител за пръстите на крака.

Филтър за частици

Филтрите за частици включват маските срещу прах, който са най-често използваните предпазни филтри в домашни условия. В по-голямата си част тези маски са за еднократна употреба. Те покриват носа и устата и осигуряват защита срещу прах и течности, но не и срещу газове и изпарения от химикали. Този тип маски имат малка метална пластина която трябва да се натисне около носа и да заеме неговата форма за да са ефективни. На маската за прах има обозначение с буква и номер което означава какво и колко филтрира:

  • N: Не предпазва от петролни продукти и масла
  • R: Предпазва от петролни продукти и масла (до 8 часа)
  • P: Предпазва от петролни продукти и масла (над 8 часа)
  • Номер: Маските са категоризирани 95,97 и 100; това отговаря на процента от 1 микрометър твърди частици филтриран по време на клиничните тестове. Маркировка 95 означава че маската филтъра 95% от частиците от въздуха. Маските маркирани 100 се причисляват към категорията с много висока ефективност (ХЕ или ХЕПА) филтри.

Най-често срещаните маски за твърди частици за маркирани N95, което означава че филтрират 95% от твърдите частици във въздуха без частици на масла и петролни продукти. Може да се ползват за защита срещу прах от работа с дърво, метал, алергени и болести предавани по въздуха. Ако ви трябва максимална защита ползвайте P100, тази маска пречиства 100% от твърдите частици във въздуха, както и такива на основата на петролни и непетролни масла.

  • Маските с регулируем мост за носа осигуряват по-добро филтриране
  • Маските с дунапрен за лицето осигуряват по-добра защита и комфорт
  • Маските с клапа за издишане са по-лесни за ползване и по-леки за дишане

Химически филтър/респиратор

Респираторите с химически филтър съдържат специален карбонов материал който филтрира изпаренията и газовете във въздуха. Има два модела – половин и цяла маска, като цялата маска се ползва при защита от химикали който имат възпаляващо действие върху кожата на лицето.

Има няколко вида респиратори:

  • Респиратор с химически филтър: пречиства химически изпарения, но не премахва твърдите частици от въздуха.
  • Респиратор с двоен филтър: има добавен филтър за твърди частици, има същите категории както и маската срещу прах по-горе.
  • Електрически респиратор: Има електрически вентилатор който подпомага дишането (PAPR)

Филтрите за химическия респиратор са кодирани с различни цветове в зависимост от химикалите от който трябва да предпазват: има респиратори с многофункционален филтър и P100 филтър за твърди частици.

 

- Когато се двоумите, попитайте по-опитните или поискайте помощ от професионалист.

Коментари (0)
Информация
Категория:
Създадено:
Редактирано:
1-12