Как да реставрираме MZ 150ts модел 1984 година - ЧАСТ II

Гумените предпазцители съм ги мил със силен обезмаслител на Медикс във сиво шише е. Като отворих темата за обезмаслитела, ако с Меглио не може да измиете част или каквото и да е което е много мръсно, препоръчвам МЕДИКС в сиво шише с пръскалка.

htmmlbfrdiikczlfsvaqrfgwnjskgd7f.jpg

mulgkddwfau8vmudslpaptlerjhn2eng.jpgtr23epzat5ndi2r4uuijgfzxwwpxyv7m.jpg

Никелираните капаци изглеждат добре когато са лъскави, а не ръждиви :cheer::cheer::cheer:

nz6wllq2tqzmwfkxsgv4vswnsih3baze.jpg

Относно новия кожух за уредите. Не е нов а е боядисан. Пускам линк ако искате да закупите нов:

ЕТЗ КОЖУХ ЗА КИЛОМЕТРАЖ / ОБОРОТОМЕР - ГУМЕН / МЗ TS 125 / 150 / 250/1

В този сайт има много части, но е и малко объркан. В категория Симсон има части за МЗ и ЕТЗ, които в категория ЕТЗ и МЗ ги няма. Ако ви се занимава разгледайте и трите категории, защото както казах вече е малко объркано и може да намерите части които във вашата категория ги няма. В категория Симсон има и мигачи и стопове и всичко каквото ви трябва.

Това ми е първи реставраторске проект, и се надявам да го завърша с успех и желания ефект. Малко и по проекта. Оста на задния венец вече е с нов лагер. (Ще гледам да кача номерата и местоположението на лагерите, защото аз малко се узорих да намеря лагерите, и да улесня някой колега.

fusyzqwunaqwzuc6mrz58d9bfags3fx6.jpg5pa8u6q4kwkjrsujrwrrf9fhtkzc8pf6.jpg

Лагерите в левия картер са с номера:
6202 (един брой)
6201 (Един брой)
Лагерите на коляновия вал са с номера:
6204 (Два броя)
6304 (Един брой)
Лагерите на трипътника са с номера:
6006 (Два броя)
Лагерите на каплите са с номера:
6302 (Четри броя за двете капли)
Лагера на оста на задния венец е с номер:
6004 (Един брой)
Лагер на оста на предния венец е с номер:
6004 (Eдин брой)
Написал съм номерата и бройката която е необходима за да се подменят лагерите в целия мотор (Не съм включвал иглените лагери). Закупил съм чешки лагери ZKL (6204, 6304, 6006, 6302, 6004)и словашки лагери ZVL (6201, 6202). Магазина в който ги купувах ми препоръчаха да взема тези, защото били подходящи за натоварването което ще понесат. Само времето ще покаже дали е така. На снимката все още са с 3 лагера по-малко (Нямаха налични 6302 четри броя).

nlc2wakcnlytsesgsiwjcjvmaz8x4kp9.jpg

Каплите са много захабени. Алуминия е с множество забележки, а спиците са ръждиви. Двете капли са криви, на едната липсвот 3 спици. Искам да ги направя перфектни. Въпроса ми е следния. Първо трябва да ги занеса да ги изправят, след това да сваля спиците и да действам с шкурката и боята(за спиците). Обаче после идва частта с реденето на спиците което малко ме съмнява, че ще успея да направя както трябва и да ги регулирам. Мога ли аз да ги наредя? И как точно става регулирането?

gpz4f4ymxu2cctq6dfmxt53jbrhaiqgp.jpgdpq4huphgchw7prxbx6csep833qz6nmf.jpg

Малко полезна информация за хората решили да напълнят сами амортисьорите на своето МЗ. На МЗ 150тс по книжка дават-
460 кубически сантиметра в двата телескопа (по 230см3 в телескоп(230мл))и 140 кубически сантиметра в задните комбинирани телескопични амортисьори със спираловидна пружина (по 70см3 в амортисьор(70мл)). Препоръчаха ми Moto fork oil на Repsol, но похвалиха също Castrol. Сега се чудя 5w или 10w да избера но това е лесната част.
П.с: Марките които ми препоръчаха с високо изпитано качество са Castrol, Repsol, Motul.

Двигателя вече е боядисан и си чака сглобяването.

xtbqdf3q53cqv6esqkyn6wtg5a6aexhw.jpgmgqam62khpj8kr4eush5evqzulueat83.jpgasfcfxuqwdzgvsl4n5fd558jysn7szlh.jpg4aldyrbuxwj3mnjxs8dvuyssnfpf72a2.jpghyzjv5p2mxqwlnbwarackg2bbht7cd3m.jpgnndvwbmkmcipyrjltxcr444smerbaub8.jpgexnmp97hkahvbqdyl3mzp9nhtwppasmp.jpg

ljmehxz88z3c6hwkqetzkblayjxh5jnc.jpgqqd64sxpdfsmhaetvwky9t3yitktrxsf.jpgvepahsg3mthqzvza32vw9q9gr3p79kx2.jpg6tmrw9a3ze8cdjuupnxtmpnubaantgqa.jpge3abmy7d9qawdt7kfgckgr2s26jldyuc.jpg

Ето и преди.

evwit4g3zsuvlcyptncphv5a8hqyexhx.jpg

С цилиндър.

rzew9k3zw8fpmgusrb5pbgn36yep7h8z.jpgkpyybecjnphmquufplnivtymn8tun6bp.jpgfywyplvkwuiehpsufr6f3pubibkvus8s.jpgiuc4dyvk8u4uct66gu4aysbwppjaamlp.jpg

Цилиндъра оригинално беше сребрист. Рамата вече е почистена с пясъкоструен пистолет Rider(препоръчвам). Имаше леко забавяне по проекта, поради финансови причини, но скоро започвам отново с пълни сили.

Използвах едър кварцов пясък за рамата, но със ситен пясък боя пръскана с пистолет се сваля(пробвахме на няколко места). Хубавото на пистолета е, че има торбичка която когато допреш извода плътно до повърхността, пясъка се връща обратно в торбичката и на практика може да се използва пак. Лично аз използвах противогаз ПГ-1, защото предпазва и очите и устата, но ако има от къде да си купите бояджийски костюм и маска която да покрива цялото ви лице ще е най-безопасно. Лично аз съм оставил моят пистолет на дюза. Без накрайници без торбичка без преход. По-голям разход дава, но за ръбовете и трудно достъпните места това според мен е най-доброто решение. Относно компресора препоръчвам такъв който е в горните граници на машината. Аз пръсках в хале, всичко около мен на 2 метра стана в пясък, но най-важното е да се пазят очите устата и ръцете. Тапи за уши също са препоръчителни, не поради шума а поради пясъка който все някак стига до ушите и после трудно се чисти. Разхода на пясъка не съм го смятал, но има разфасовки по 25кг за 9-13 лева в зависимост от едрината на пясъка. Пясъкоструя е повече любителски тип, не е професионална, но аз съм доволен и ми свърши перфектна работа. Цената си заслужава за работата която може да се свърши.

Коментари (1)
 • Аз ползвам препарат за почистване на печки и за други цели, явно това е многофункционален препарат. За почистване на метал, боя, стъкло и гума може да ползваш и WD40, аз го ползвам много на гума, прави я гъвкава и лъскава.

  Това инфо за лагерите е безценно.

  За каплите няма проблеми да ги разглобиш и ремонтираш сам. Преди време монтирах сам двускоростна главина на колелото ми, подреждането на спиците е лесно, само за реглажа е добре да отидеш при човек който ремонтира колела да ти го направи. Не че е трудно, просто ти трябва стенд за реглаж, ако си мераклия може да си го направиш и сам, но сякъш по-лесно е да идеш в сервиза за колела. Спиците се разтягат, ако можеш ги смени всичките. На сайта в "Как се прави" има и материал как да подредиш спиците.

  Ето хъба който сам си монтирах, само реглажа ми го направиха в сервиза. Като инфо мога да ти кажа, че спиците се натягат колкото и всеки друг болт и гайка по мотора.
  Информация
  Създадено:
  Редактирано:
  1-12