Как да реставрираме Ковровец к175Б - ЧАСТ I

Първо ще започна с това, че не се занимавам професионално с реставрации, а просто обичам да запълвам свободното си време с неща, които харесвам и обичам. А всичко което е ретро ми е на сърце. Обичам старите возила, старата аудио техника, старата хард-рок музика... общо взето всичко, което влиза в раздел "old school".

И така, ето това е машината, която в момента заема голяма част от моето сърце и свободно време.

  • Марка: Ковровец
  • Модел: к175Б
  • Държава: СССР
  • Година на производство: 1964 г.
  • Кубатура: 175 куб.м.
  • Мощност: 9,5 к.с. при 5200—5400 об/мин.
  • Максимална скорост: 85 км/ч.
  • Тегло: 110 кг.

su4nfyslxtjdvkvauad4kq2gwttrxpgb.jpg

Историята започва преди 3 години. Тогава от бараката на дядо ми изкарах мотора в този му вид...

bfmatcjhrdsv5s9gpwq4c3aaxvr3qajw.jpgrybrgqchkntimpcsj2sxxtbxjunxuz6u.jpgmphqscl5sa4wgyxpbwusrbncnbpmkcuv.jpglfzd8rvr3rpxse9b3xmk4kyyfjddpehm.jpgf7rjsyifgckgpzh9bjbd5qwlzgkgtvhy.jpgqseswim4uxgh7aku2hkpzth2xmdghddu.jpg

Ръжда, вдлъбнатини и драскотини, скъсана седалка и нелепи заварки, няколко слоя боя - гледка обичайна за мотоциклет служил дълго и вярно на своя първи и единствен собственик.

След малко мъки успях да запаля старата машина. Бях много щастлив от факта че успях да го покарам няколко месеца на село, защото тогава нямах книжка (сега също нямам категория А). Може да се каже, че това е моторът, който ме запали по ретро машините и ме подтикна да се захвана с "реставраторска" дейност. И въпреки, че не е ценен модел, за мен стойността му се крие зад това, че е притежание на моя дядо. И искам да го зарадвам с този проект.

Колкото повече ровех из нета, толкова повече се палех за бъдещата реставрация на Ковровеца. Тогава нямах идея колко трудно начинание ще се окаже това.

В един хубав слънчев ден, моторът се дореди до вратата на гаража. И се започна... имах чувството, че всичката ръжда и масло са по пръстите ми, но бях щастлив! Мноого щастлив!

tusnqhbgpwgkzlmgdabqycwhnwmjtc2n.jpgxnfkxpjhhhwqvbth6zujx4rgaqpxggv7.jpgfzkphe4qnfvtwhtkspns6pjgsdehif3n.jpgydmmafxt6is6mvqpcquf2mgulrahvdfy.jpg

Ковровецът беше разкостен напълно!

В същия слънчев ден се сдобих с още един почти пълен комплект Ковровец. Беше по-стар модел (1959—1962 г.), но по-рамата имаше много ценни части, които заеха почетно място в градината :huh:

pqspg3vnztaktdhmusktyyb2ughprcxe.jpg

Все пак реших да се придържам към оригиналните части на моя мотор и само в краен случай да използвам новите.

Всички части бяха много старателно почистени от старата боя и ръждата, бяха грундирани и след това боядисани. Калниците, резервоара и останалите части, които имаха кривини бяха изправени и загладени с кит.
Нямам снимки от този толко важен за мен процес.

Затова прескачам директно на сглобяването...

idegfm7qjsbbjtdhwzjkpmf5pyykwaq4.jpgceaedq55uc7klxs9hawvbvbrhtbb9urd.jpgghrswsuxsmrzrnz788a73jz8lfhzvrd2.jpgqptjytwkyvewkhbgfjrelzcywnc9qjqe.jpgtiip6xdbjduyt8s55ax3g62aber6ud8c.jpgezifu3lpzkmx6uk7zy4qkysd57srpezh.jpg

Боята имаше своите забележки, но след пастиране и 3 ръце лак всичко блесна. Едва ли е бил с такава боя някога. Както си личи на снимките много детайли са временни - каплите и гумите, кабелите, двигателят се нуждаеше от освежаване.

пп.
На първата снимка зад мотора се вижда и един янгтаймер, който за съжаление вече не краси моя гараж... :(

Коментари (0)
Информация
Създадено:
Редактирано:
1-12