Как да преправим USB на micro USB

Разбери Пи Зиро е страхотен малък компютър с миниатюрни размери, има Wi-Fi и Bluetooth, както и по един порт за HDMI и USB. Въпреки че компютъра е много лесен за програмиране стига да знаете Линукс и е предвиден за разнообразни „направи си сам“ проекти, най-често е ползван за емулация на ретро игри, за това го ползвам и аз. Инсталирането на операционната система и различните емулатори е много лесно и не изисква никакви технически познания, това което се изисква е клавиатура или контролер за видео игри който да е свързан към мини компютъра.  Тук е и проблема; Разбери Пи е толкова малък че се е наложило да се ползват мини HDMI и микро USB входове за да се постигнат тези размери, клавиатура или контролер с такъв микро USB  изход обаче няма. Решението е адаптер от USB към микро USB ако имате такъв, или да си направите сами микро USB клавиатура или контролер както направих аз.

За тази конверсия са необходими:

  • един контролер (този който купих е копие на Нинтендо и е много евтин)
  • алтернативно USB клавиатура
  • малки клещи резачки
  • ненужен кабел от мобилен телефон с микро USB накрайник
  • поялник, флюс (ако нямате може да ползвате Аспирин) и припой
  • двукомпонентна епоксидна смола (бързо съхнеща)

Ето схемата за USB пиновете:

Отбелязано с №1 е бялата пластмаса на която лежат пиновете (въпреки че на картинката изглежда обратното) - сложих го за ориентация за реда на пиновете. №2 е женски микро USB затова и трябва да си представите реда на пиновете на мъжкия на обратно. Повечето модерни микро USB са с 5 пина, аз имах късмет да намеря такъв с 4ри. Варианта който имате не е от значение, просто прескочете пин №4, и запоете четвъртата жичка на 5ти пин на микро USBто.

 

Първа стъпка е да оголите USBто на контролера за да видите коя жичка къде отива. Аз използвах клещите за да изрежа пластмасовата капачка.

Срежете USBто на 2-3см по-нагоре и да го оставите на страна като пример за реда на пиновете. Подгответе кабела като леко стиснете с резачките и ги завъртите няколко пъти диаметрално, после леко ги дръпнете нагоре стискайки леко кабела и изолацията ще се откъсне (за тази цел има специални клещи за електрически кабели, но ако нямате такива това е начина).

За да махнете изолацията от самите жички може да ползвате запалка и да прогорите пластмасата или да ползвате клещите по начина от предишната стъпка. Навийте краищата на индивидуалните жички, това е необходимо за следващата стъпка.

За да може успешно да запоите жичките за терминалите на микро USBто трябва предварително да нанесете припой на краищата им. Преди да нанесете припоя разтопете малко флюс или аспирин и потопете краищата на жичките в него.

Готовият за запояване кабел. Контролера който имах беше с много тънък кабел, при възможност винаги купувайте клавиатура или контролер с по-дебели кабели, те са по-скъпи и ползват по-качествени материали (може да прецените качеството на продукта според кабела който ползва – скъп с дебел кабел и евтин с тънък).

Микро USBто с вече положен припой на пиновете. Необходимо е да сложите припой преди да опитате да запоите жичките.

Запоеният кабел.

Сега е подходящо да бъде тестван кабела, ако всичко работи както трябва е време за последната стъпка - полагането на епоксидната смола, която ще служи за изолатор и място за захващане на Микро USBто при вкарване и изкарване.

Епоксидната смола се разбърква 50/50 с втвърдителя и се полага внимателно върху USBто и кабела. Трябва да покриете края на кабела, голите жици и платката на USBто. Готовият продукт:

Въпреки че смолата съхне бързо е добре докато се втърдява да въртите кабела така че смолата да стой в центъра и да не се разтича. След като смолата се втвърди може да оставите кабела на страна, докато смолата изсъхне напълно.

Готовият контролер.

Ако сте правили тази модификация или имате въпроси, вашите коментари са добре дошлиlaughing

Коментари (0)
Информация
Категория:
Създадено:
Редактирано:
1-12