Как правилно да съхраняваме колекция от банкноти и монети

 

Вредни за колекцията са:

 • Висока температура
 • Излагане на светлина
 • Замърсители във въздуха
 • Липса на вентилация
 • Прах
 • Висока влажност
 • Съхранение в мазета и тавани

 

Съхранение на колекцията в помещение с ниска влажност

Влажността е количеството вода/влажност във въздуха около нас. Влажността причинява пожълтяване на хартията а също и промотира  растежа на гъбички/плесен. Необходимо е колекцията да се съхранява при влажност на околната среда от 45% до 55%, ако влажността е под 30% хартията изсъхва и става чуплива. Тези граници са определени като музейния стандарт за архивиране и съхранение на продукти от хартиен произход. За да сте сигурни при каква влажност съхранявате колекцията може да използвате дигитален хидрометър.

Контейнери за съхранение на колекция от банкноти

Кутии от дърво, шкафове и други не са добър избор за колекция от банкноти и монети тъй като дървото не е стабилен материал и с времето се разпада. Дървените плоскости с времето отделят оцетна киселина и други корозивни изпарения при влажност на околната среда над 40%. Дървото съдържа и изпуска нестабилни органични съединения като формалдехид в следствие на разпада на полизахаридите в него, както и ацеталдехид, бутан, бутанал, 2-пропенал. Тези вещества образуват лепливи налепи върху монетите и предизвикват петна и преждевременно състаряване на банкнотите.

 

Специализиран кабинет за съхранение на ценности с регулиране на влажността

Тези метални кабинети са най-често ползвани за съхранението на фотографска техника и поддържат влажността вътре в тях на предварително зададено ниво с помощта на специален обезвлажняващ електромотор.  Не настройвайте влажността под 30%, това води до изсъхване и чупене на банкнотите при разглеждане и изваждане.

Съхранявайте колекцията си на хладно

Пазете колекцията си от топлина, оптималната температурата на околната среда за правилно съхранение на вашата колекция е между 20°C - 24°C. Слънчевата светлина унищожава хартия  многократно по-бързо.

 

Какви албуми и страници с джобчета да ползвате

Независимо какъв албум или система за съхранение използвате е препоръчително колекцията да се проверява регулярно за промяна в състоянието на банкнотите или монетите.

Най-лесният и достъпен вариант за съхранение на колекция от банкноти е да ползвате обикновени пощенски пликове в който да съхранявате банкнотите, този метод обаче не предлага същото ниво на защита каквато предлага албум специално направен за това.

В продължение на много години аз ползвах папки правени от мен от кадастрон и оризова хартия за архивиране (двата материала са специално формулирани за архивиране и не съдържат белина и други вредни примеси). Недостатъка на тези папки беше че банкнотите бяха трудни за разглеждане.

 

Единствените страници с джобчета за архивиране и съхранение на банкноти безопасни за вашата колекция са изработени от:

 • Полиестер - Polyester
 • Полиетилен - Polyethylene (PE)
 • Полипропилен - Polypropylene (PP)

Страниците с джобчета от полиестер се смятат за най-добрия материал за съхранение на банкноти. Полиестера е най-прозрачен, твърд и стабилен и е препоръчан за архивиране, също е и най-скъп.

Страниците с джобчета от полиетилен са добър вариант, но са гъвкави и не са толкова прозрачни като полиестера.

Страниците с джобчета от полипропилен са също добра алтернатива, не отделят вещества който може да засегнат хартията и са сравнително прозрачни.

 

Внимание! Страниците с джобчета от  ПВЦ – PVC който не съдържат киселини

На пазара има страници с джобчета от  ПВЦ който не съдържат киселини и са безопасни за банкноти. Тези страници се твърди че не използват специалния разтворител необходим на ПВЦ-то за да е меко и гъвкаво и че в момента на производство имат pH от 7, всичко под pH 7 е киселина. Знаейки че ПВЦ-то е опасно за продукти от хартия аз не бих ползвал такива страници освен ако не са от някой от известните производители на продукти за архивиране.

 

Препоръчително е никога да не ползвате материали за съхранението на вашата колекция със следните имена:

 • Пластмаса
 • Ацетат
 • Винил
 • ПВЦ

Какво ползвам аз

В момента ползвам две системи; американските BCW и  немските leuchtturm/Lightouse

Страниците с джобчета  от BCW са направени от полипропилен, по евтини са от продуктите на Lightouse, но са гъвкави и се деформират след време в албума.

Страниците с джобчета  от leuchtturm/Lightouse са направени от полиестер и са 100% свободни от разредители. Страниците са супер прозрачни и твърди, но поемат статично електричество и събират прах.

 

Страниците с джобчета  от BCW, ясно се виждат гънките по тях.

Системата на leuchtturm/Lightouse.

Едни от вариантите за страници с джобчета, аз ползвам 1,2 и 3 джоба.

 

Коментари (0)
Информация
Категория:
Създадено:
Редактирано:
1-12