Как да заварим метални панели с точкова заварка или плътен шев / автомобилни апликации - ЧАСТ I

Заваряване на тънък лист от черно желязо (обикновена ламарина) с дебелина от 0.8мм до 1.0мм с помощта на МИГ заваръчно устройство.

Линкове към Част 2 и Част 3 от тази тема

 

Необходими материали:

 • МИГ заваръчно устройство с мощност от 140 до 220 ампера
 • Ъглошлайф с различни дискове
 • Защитни очила от поликарбонат
 • Странични клещи резачки
 • Клещи с дълга челюст
 • Телена четка
 • Чук
 • Заваръчни ръкавици
 • Свредло за точкови заварки

 

Причини за неуспешна заварка:

МИГ устройството е предназначено за работа в помещения, причината за това е инертния газ който е основен за процеса на заваряване с МИГ. Използването на МИГ на открито е основната причина за неуспешни, слаби или пукащи се заварки, който ръждясат мигновено. Заварката трябва да бъде извършена в защитена среда, когато сте на вън, вятъра (въздуха) замества защитния газ и заварката пука когато се полага а резултата е незадоволителен.

Металът който ще заварявате трябва да бъде чист от боя, ръжда, масла и мръсотия. За да почистите метала може да ползвате ъглошлайф, телена четка или алкохол/ацетон. Много важно е да ползвате телена четка със стоманени влакна, ако влакната/космите са медни или от друг метал може да замърсите заварките.

За да сте доволни от резултатите от заварката трябва добре да балансирате четирите основни аспекта на заваряването с МИГ:

 • Разстояние до метала
 • Ъгъл на заваряване
 • Скорост
 • Температура

Ако при постоянен шев ламарината се разтапя опитайте да направите заварката по-бързо или да намалите волтажа и скоростна на подаване на телта. Също имайте предвид че ако накрайника на пистолета се движи пред заварката която правите а не зад нея тогава топлината която се предава в ламарината е много повече.

За да се получи хубава заварка е необходимо да движите върха на пистолета спираловидно по дължината на заварката като се стараете да изписвате мънички „е“-та с пистолета.

 

Точкова заварка

Точковата заварка е основния метод за заваряване на метални панели при автомобила, когато ги сменяте е необходимо да монтирате новите по същия начин чрез точкова заварка.

Подготовка:

За да премахнете стария панел от колата е необходимо да използвате ъглошлайф в комбинация със свредло за точкови заварки. Свредло за точкови заварки се намира лесно въпреки че цената му е по-висока от на обикновеното свредло. За да има дълъг живот ползвайте ниска скорост на бормашината и лубрикант при всяка нова дупка. Аз ползвам 7.5, 8мм свредло за точкови заварки за местата който не са равни или са трудно достъпни.

За плоски участъци може да ползвате ъглошлайф като процедурата е много лесна; поставяте ъглошлайфа под ъгъл спрямо равнината на която е заварката и директно върху нея. С плавно движение на ъглошлайфа по цялата повърхност на заварката изтънявате метала и наблюдавате за появата на светло петно върху заварката и посиняване на метала около нея. Това посиняване около точковата заварка означава че материала около нея е станал много тънък и се нагрява по-бързо от самата заварка. С помощта на плоска отвертка и леко почукване по нейната дръжка вкарайте острието между двата листа метал, заварката ще се отчупи и метала ще се раздели на това място.

Преди да подготвите новия панел за поставяне е необходимо да премахнете предпазното покритие (най-често черно на цвят) от целия панел или поне на 3 – 4 сантиметра от ъглите който ще заварявате. Това покритие се нарича транспортен грунд и не е предвидено за основа за боядисване или грундиране. Премахването става чрез разредители или механично чрез телена четка монтирана на бормашина или ъглошлайф. Покритието не е трайно и пада много лесно.

Калник с нанесен транспортен грунд.

За да изглеждат вашите заварки както оригиналните е необходимо да пресъздадете разстоянието на точкуването от оригиналния панел, най-често то е между 25 – 40мм. Новите панели пристигат от доставчиците без дупки за точковата заварка, затова е необходимо вие да ги подготвите преди монтажа. Дупките се правят с обикновена бормашина, но свредлата трябва да са нови или добре заточени стари ако искате процеса по дупченето да бъде лесен за вас. Дупченето на метал е различно от дупченето на дърво, важно е бормашината да е настроена на много ниска скорост и да ползвате лубрикант при всяка нова дупка (аз ползвам спрей WD40). След като сте направили дупките използвайте ъглошлайф и абразивен диск да почистите появилия се метал по ръба на дупките който сте направили. Ако оставите дупките непочистени новия панел няма да прилепне плътно към автомобила и смяната на панела няма да е успешна.

След като завършите с дупченето изчистете панела добре от смазката която сте използвали с разредител за авто-бой или ацетон.

След като дупченето и почистването е приключило, на местата където сте премахнали транспортния грунд е необходимо да положите епоксиден или цинков грунд (има специален цинков грунд за заварки ако може да намерите), може да ползвате и Зинга. Това е много важна стъпка защото ако поставите новия панел без да има защитно покритие между стария и новия ще тръгне ръжда която не може да спрете.

Заваряване:

Преди да започнете да заварявате се уверете че грунда за заваряване е изсъхнал напълно или вашите заварки няма да станат добре. Ако ползвате епоксиден грунд е необходима да поставите новия панел на място върху колата и да почистите местата който ще се точкуват с плоско свредло. Това е необходимо за да премахнете грунда от точката на заваряване и да се получи добра заварка. Въпреки че цинковия грунд е формулиран за директна заварка, ако откриете че заварката не се получава добре е нужно да изпълните същата процедура по премахването му от местата за заваряване. Ако ползвате цинков грунд знайте че цинка се разтапя около заварката и допълнително я защитава от корозия.

 

За да постигнете добра заварка между панелите е необходимо те да бъдат плътно притиснати един към друг. За целта ползвайте така наречените „грип“ клещи (GRIP = държа), те имат плоски челюсти и механизъм за заключване и натягане.  Има и специален вид грип клещи за точкова заварка, разликата с обикновените грип клещи е в това че тези имат специален улей на горната и долна челюст където се поставя накрайника на пистолета на заваръчното устройство. Необходимо е ако не прилягат плътно двата метални панела да използвате чука и леко да ги пригладите до получаването на добър контакт между тях.

Клещи за точкова заварка със специален накрайник за пистолета.

Самата заварка е много лесна; задръжте пистолета за около 2 секунди върху дупката която заварявате, като накрайника на пистолета трябва да е на отстояние от 6 до 9мм от повърхността на панела под дупката (панела върху който заварявате). За да сте сигурни че започвате заварката с правилната височина на пистолета върху метала, отпуснете телта и я срежете на зададеното разстояние.

 

За успешна точкова заварка е необходимо да зададете 25% по-висок ампераж на вашето МИГ устройство, от това което бихте ползвали да направите плътен шев върху материал със същата дебелина, както и да намалите малко скоростта на подаване на телта.

 

Плътен шев е разгледан в част 2 на този материал.

Линкове към Част 2 и Част 3 от тази тема

 

Бележки:
mig-welding.co.uk
Eastwood MIG Spot Weld Kit
Welding Class
Коментари (0)
Информация
Създадено:
Редактирано:
1-12