Как да заварим метални панели с точкова заварка или плътен шев / автомобилни апликации - ЧАСТ II

Това са мой наблюдения от работата ми по моя автомобил – ВАЗ 2103 от 1977г.

Линкове към Част 1 и Част 3 от тази тема

Състоянието на автомобила в момента е следното:

  • Предния кош е демонтиран и изхвърлен
  • Калниците и предна и задна маска са демонтирани и изхвърлени
  • Подготвен е за монтаж нов под за багажника
  • Щита между пътническото пространство и предния кош е в процес на ремонт.

Така изглеждаше автомобила когато го купих:

Така изглежда колата в момента:

По-долу изреждам стъпките по ремонта и изкърпването на щита и предните колонки както и тънкостите, проблемите и наблюденията ми.

 

Започнах с изрязването на парчетата стара изгнила ламарина от щита, както и с премахването на стената от дясно при краката на шофьора и прилежащите и напречни греди – те също бяха изцяло изгнили.  Тъй като това изглежда като труден ремонт, много често тези компоненти се почистват от грубата ръжда и се намазват с Боди вместо да бъдат правилно подменени, което естествено не води до по-здрав и ремонтиран автомобил.

Ето снимки на парчетата стара ламарина който изрязах, вижда се колко са изгнили, както и че изкърпването им ще е по-трудно от смяната им с нов материал.

Преди да изрежа гнилата ламарина направих шаблон за формата на кръпката от кадастрон (той е мек и се огъва по различните повърхности). Най-добре е да се изреже по голямо парче от ламарината тъй като материала след огъването се скъсява значително.

Съпоставка между старата и изработената от мен нова ламарина.

Много рядко има хора който формоват листов материал в две измерения ръчно защото презумпцията е че това е много труден процес който изисква някакъв страшен майсторлък, това обаче не е така - иска се търпение и малко упоритост а техниката е много лесна и интуитивна.

За процеса са нужни няколко различни чука с – обла, плоска, клиновидна остра и плоска глава, както и менгеме с наковалня. Перманентен маркер и бояджийско тиксо, ламарина (на ВАЗ щита е от 1.0мм черна ламарина), ножици за метал и флекс с 1.0мм дискове.

Снимка от нета на комплект чукове, „шамарници“ и подложки за формоване на листов материал. Аз нямам такъв комплект и ползвам подръчните ми чукове и материали. Такива комплекти за формоване се продават в България и са препоръчителни за постигане на добра повърхност.

Новите парчета ламарина вече на място.

Тук е важно да се отбележи начина на ползване на заваръчния апарат. Тънката ламарина трябва винаги да се заварява с пистолет под ъгъл спрямо шева който правите с по-високо напрежение и много слабо подаване на жицата от апарата. Причината е проста; тънката ламарина се продупчва много лесно при нагряването в следствие процеса на заваряване и жицата от заваръчния апарат избутва разтопения материал правейки дупка там където заварявате.  Високото напрежение е нужно за да сте сигурни че шева няма да е повърхностен и че двата листа ще бъдат добре съединени. Ниската скорост на подаване на заваръчната жица е необходима защото жицата прави дупки при по-висока скорост и защото при по-висока скорост шева става по-дебел и труден за обработка. Когато сложите пистолета под ъгъл спрямо равнината на ламарината, жицата от пистолета се спира в ръбовете на шева (мястото където двете парчета се съединяват) и се разтопява преди да направи дупка.

Снимка с настройките на моя заваръчен апарат; напрежението е на 75% от мощността на апарата а скоростта на жицата е 2.5.

Снимки на почистения и грундиран (със Зинга)  щит.

Следват снимки на монтажа на страницата при краката на шофьора. Тук няма нищо особено за което да се пише, ще спомена само че много от ремонтните ламарини за Лада идват вече сглобени. Това означава че кухините образувани от различните предварително монтирани ламаринени профили не са защитени от ръжда и с времето от тези кухини ще започне на ново да ръждясва колата, затова е препоръчително те да бъдат третирани с препарати преди монтажа им. В случая със страницата при краката на шофьора трябваше да демонтирам една колонка и  един палец и да ги обработя със Зинга преди да бъдат монтирани обратно. 

Страницата все още с транспортен грунд, този грунд задължително се премахва преди монтаж

Поставяне и монтаж на новата страница към щита

Преди и сега

 

Линкове към Част 1 и Част 3 от тази тема

Коментари (0)
Информация
Създадено:
Редактирано:
1-12