Как да заварим метални панели с точкова заварка или плътен шев / автомобилни апликации - ЧАСТ III

В тази част от инструкциите „Как да заварим метални панели с точкова заварка или плътен шев / автомобилни апликации“ ремонтирам предната „А“ колонка и пода при шофьора.

 

Линкове към Част 1 и Част 2 от тази тема

 

Предните колонки на автомобилите Лада се състоят от 3 отделни детайла – външна колонка (това което се вижда при отворена врата) , усилена средна колонка (държи пантите и евентуално защитава от страничен удар), вътрешна стена (декоративна). За съжаление средната усилена колонка не се продава вече или поне аз не мога да я намеря. Външната и вътрешна колонки се продават на Ибей и идват от Украйна.  Когато купих външните колонки за моя автомобил не взех вътрешни колонки и затова ще трябва да си ги изработя аз.  Ще трябва да изработя и средните усилени колонки.

Започнах отново с шаблон от кадастрон този път на вътрешната колонка. Това ще ми е отправна точка и равнина за изработката на средната колонка по-късно. Дебелината на ламарината за тази колонка е 0.8мм а не 1.0мм както на повечето други компоненти по купето.

Вътрешната колонка придобива форма. Отново изработена само с набор чукове, клинове и менгеме с наковалня, резултата е повече от задоволителен smile

Обърнете внимание как съм прорязал канта на мястото където той прави завой. Причината е че при огъването на метала този участък ще се окаже с повече от необходимия материал и огъването няма да бъде сполучливо. Внимание! тази процедура е необходима само когато огъването е с изпъкнала форма спрямо частта която изработвате, когато формата е вдлъбната ви е необходим повече материал, това става чрез разпъване на метала (по-нататъшна тема).

Първоначално наместване и коригиране на формата на колонката

Горното ухо за повдигане на купето при началното изграждане в завода има усилваща планка монтирана от вътрешната страна на колонката (взех тази планка от старата колонка и я почистих добре от ръжда) а долното ухо е без. Долното ухо няма подсилваща планка но има заоблени краища за подсилване които трябваше да изработя наново по следния начин:

  • копирах позицията и размера на отвора на колонката върху кадастрона който ползвах при направата на общата форма на колонката
  • Направих на ръка по-малка форма с помощта на перманентен маркер която продупчих с бормашина и след това изрязах с длето за метал ( принципно тези отвори се правят на фреза много лесно и бързо, но моя метод е добър ако нямате такава машина)
  • Заоблянето на краищата е лесно, но отнема време и желание. Използвах комбинация от малки и големи чукове със заоблена и плоска глава за да постигна желаната форма.
  • Заглаждането на готовия отвор е с помощта на флекс и диск за чистене на заварки.

Трябва да отбележа че двете уши не са необходими за по-нататъшното сглобяване на автомобила и нямат функция, аз ги направих единствено и само за да спазя оригиналната визия на автомобила.

Ето готовата вътрешна колонка.

Коментари (0)
Информация
Създадено:
Редактирано:
1-12