Как да реставрираме стара банкнота скъсана по средата и лепена с тиксо или лепило (излязла от обращение банкнота с колекционерска стойност).

Внимание! Процедурите за който говоря са потенциално опасни за вашето здраве а банкнотата която се опитвате да възстановите  може допълнително да деградира като качество.

Тази инструкция е предназначена за хора с опит в реставрацията и с работата с химикали и опасни инструменти. Ако чувствате че вашите умения и  познания са недостатъчни за такива процедури, моля не се захващайте. Вие и само вие носите цялата отговорност за последствията и загубите причинени от следването на тези инструкции.

Ако имате нова скъсана по средата банкнота която е в обръщение може да я замените за същата банкнота в банката или БНБ.

Първо искам да кажа че за мен всяка намеса и ремонт по стара банкнота единствено и само намалява стойността на банкнотата и не бива да бъде опитвано изобщо. Казвайки това обаче искам да обърна внимание на случай в който такъв ремонт (има и втори случай, когато банкнотата е нападната от гъбички, но за това по-късно) е препоръчителен а именно когато върху банкнотата има тиксо или лепило. Възможно е ако успешно е премахнато тиксото както и следите от лепилото по банкнотата да се вдигне нейното качество с една цяла единица. Това е една от редките интервенции в който качеството може да бъде повишено вместо занижено. В случая с 10те лева от тази инструкция има възможност банкнотата да премине от качество „Poor“ в качество „Fair“ ако реставрацията е успешна. По-високо качество не може да бъде постигнато защото скъсана по средата банкнота независимо колко хубава е хартията и цветовете може да бъде само качество „Fair“ според IBNS.

Тиксото съдържа лепила който с времето навлизат в хартията на банкнотата и я унищожават. Самото тиксо може да има в състава си ПВЦ или други вредни пластмаси който се разпадат и също навлизат в хартията на банкнотата унищожавайки я. Също така, банкнота с тиксо по средата не е привлекателна и разваля вида на колекцията като цяло.

Има много варианти за премахването на тиксо от банкноти и ценни документи, но повечето са технически трудни за изпълнение и запазени за големите музей, има обаче и техники който можем да приложим в къщи с елементарни пособия  и търпение.

Банкнотата която реставрирах при моя първи опит в премахването на тиксо са сравнително редки 10 лева от 1903 година с една буква преди серийния номер и подписи Боев/Урумов, Пик: P-3a. Банкнотата беше грубо покрита с парче полиестерен филм (безопасно за архивиране) но подложено и залепено с гумено (полимерно) лепило (което е опасно за хартията и пигментите).  Не е нужно да споменавам че банкнотата не изглеждаше добре в този си вид, дизайна на горната и долната половинка беше разминат при лепенето а на гърба на банкнотата имаше грозни следи от лепилото.

Като цяло непривлекателна банкнота. Обърнете внимание как е разминат дизайна при лепенето на половинките. Лице

В това състояние тази рядка банкнота не е подходяща за колекция. Гръб

Детайл

Следи от грубото лепене по гърба на банкнотата

Започнах реставрацията с отлепянето и снемането на полиестерния филм, което се оказа доста труден процес заради полимерното лепило което беше дълбоко проникнало в хартията и здраво захванато за филма. Като цяло синтетичните лепила се повлияват много добре от чист алкохол (90%), той се нанася с тампон, което причинява бързо размекване на лепилото. Алкохола се нанася от противоположната страна на банкнотата, по този начин той може да достигне до лепилото което е от вътрешната страна на тиксото. Синтетичните лепила се размекват много бързо от алкохола, като стават меки и лепкави и формират кълбета от лепило. В такъв вид лепилото може да бъде изчистено с помощта на скалпел или хоби ножче, като лепилото се изстъргва внимателно с острието под ъгъл спрямо хартията и по посока на движението на ножчето. Внимавайте да не повредите хартията когато изстъргвате лепилото, тя не може да бъде възстановена след това! Чистият алкохол е добър разредител за по-голяма част от полимерните лепила, но ако бъде оставен дълго време върху хартията и приложите силно триене пигментите на банкнотата може да се повлияят от алкохола и да започнат да се разтварят. Освен разтварянето на пигментите дългия престой на алкохола върху лепилото може да го разреди до такава степен, че то да навлезе дълбоко в хартията, като този процес е невъзвратим!

Премахване на филма от банкнотата. Полиестерният филм беше прегънат и залепен по ръбовете на банкнотата, което направи премахването му много трудно. Използвах хоби ножче за да повдигна филма от лицето на банкнотата и да освободя място за нанасяне на алкохола по здраво залепените ръбове. Допълнителни усложнения създаде и лепилото което беше силно навлязло в хартията от явно дългия му престой върху банкнотата. След двукратно нанасяне на алкохол без резултат реших да използвам ацетон. Ацетона е органичен продукт и е безопасен както за хартията така и за пигментите. 4 часа след нанасяне ацетона е напълно изпарен без да оставя каквито и да било следи по банкнотата или да поврежда пигментите.

Нанасяне на допълнително количество алкохол за да освободя филма.

За съжаление ацетона също не успя да разтвори напълно лепилото и при премахването на филма от ръбовете на банкнотата се появи деламинация на хартията. Деламинацията е отделяне на един слой от многослоен материал, в моя случай горния слой с дизайна и пигментите на банкнотата. По всяка вероятност много хора биха се опитали да използват бой и пигменти за да поправят този сериозен дефект, това обаче допълнително ще намали стойността на банкнотата и аз не мога да го препоръчам като решение.

Най-накрая банкнотата е разделена на две и почистена от филма и лепилото. Последва вана с ацетон, която допълнително почисти остатъците от лепилото. Използването на вана или изпарения на ацетон за почистването на предмети от лепила е добре документиран процес който е безопасен за банкнотите и лесен за използване в домашни условия. Не забравяйте да работите на проветриво място далеч от открит огън, взимайки всички мерки за безопасност при работа с летливи химикали.

При почистването на лепилото от гърба на банкнотата имах по-голям успех при използването на алкохол отколкото с ацетона. Трябва да тествате кой от двата препарата действа по-добре върху специфичното лепило което се опитвате да премахнете.

Има и други методи както и химикали за премахването на тиксо и лепило от хартия като: нагряване с сешоар, обработка с гореща пара, използване на химикали и вакуумна маса. Тези методи са или опасни (сешоара може трайно да повреди старата хартия) или много комплексни (използване на вакуумна маса), затова и не съм ги опитал или предложил за извършването на домашна реставрация.


До сега разглеждах как да премахнем тиксо или лепило от хартия, нека видим как планувам да залепя банкнотата отново; Канадския институт за съхранение на исторически ценности CCI (Canadian Conservation Institute) съветва вместо използването на модерни лепила за съхранението и реставрацията на продукти от хартия в музеите да се използва пшенично нишесте. То е използвано в Ориента от стотици години и е доказано дългосрочно и безопасно лепило за продукти от хартия. Веднъж положено нишестето осигурява дълготрайна и надеждна връзка между отделните хартиени елементи без да поврежда тяхната структура. Документ от CCI в .pdf формат с начин на приложение на пшенично нишесте като лепило (на английски).

Освен че нишестето е отлично лепило подходящо за реставрацията на тази банкнота, то е и безопасно при архивиране и не отделя вредни вещества. Струва 80 стотинки и изисква само де-йонизирана или дестилирана вода за да бъде приготвено.

Необходими материали за приготвяне на лепило от нишесте:

 • Пакетче нишесте
 • Дейонизирана вода (като заместител дестилирана вода)
 • Съд за варене на мляко (варене на водна баня като алтернатива)
 • Мерилка за течности
 • Пластмасова шпакла или лъжица за разбъркване на сместа

Дейонизирана вода е по-добър вариант за направата на лепилото от дестилираната вода защото почти всички минерални йони са филтрирани. Премахнати са йоните на мед, хлорид, сулфат, желязо, калций и др. Тези примеси имат потенциала да реагират с пигментите на банкнотата и затова са нежелателни при направата на лепилото от нишесте.

Направа:

Измерете 30 грама пшенично нишесте (пакета е 50гр). Ако нямате везни може да използвате мерилка за течности – 30 грама нишесте заемат приблизително 50 милилитра течност от мерилката.

След като отмерите 30гр. нишесте го изсипете в стъклена чаша и разбъркайте постепенно прибавяйки 50 мл. дейонизирана вода до получаването на рядка/водниста паста. Покрийте сместа и я оставете на страна.

Поставете съда за варене на мляко върху печката и изсипете 250мл. дейонизирана вода. Изчакайте да заври (свирката на съда да започне да пищи) и постепенно, разбърквайки изсипете предварително подготвената рядка паста в съда. Още в момента на изсипването на пастата във врялата вода тя ще се превърне в гъста лепкава смес (това е лепилото). Продължете да разбърквате усилено за 5-10 минути, изключете и махнете от котлона. Нека се охлади.

Лепилото е готово.

Пълна чаша с лепило, готово за ползване


Процесът по залепянето на половинките е лесен, но изисква старание и прецизност за да се избегнат така наречените „приливни вълни“ (тъмни ивици около лепения участък). Прецизност се изисква и при монтирането на двете половинки за да може дизайна на банкнотата да преминава без разместване от едната половинка в другата.

Работете с гъста смес от лепилото, така намалявате насищането и разпростирането на лепилото по хартията и ограничавате появата на въпросните приливни вълни. Нанася се много малко количество лепило от върха на четка с изкуствен косъм по ръбовете който ще бъдат лепени. Това се повтаря и на двете половинки по отделно. След като половинките са събрани с четката внимателно съберете лепилото което е излишно. Оберете

Двете половинки събрани с лепило което е още мокро. Не се тревожете, лепилото изсъхва без следи по хартията.

Гръб

В процеса на лепене на половинките използвах пликчета от полипропилен (найлон) като подложка и като покривка при лепенето и съхненето. Причината за това е че почти няма лепила който да залепят полипропилен и след изсъхване на лепилото найлона се отлепя лесно без да се прилага усилие и да се натоварва новата връзка.

Премахване на следите „приливни вълни“ от изсъхването на лепилото се извършват отново с комбинация от алкохол и ацетон нанесени върху следите директно, но не и върху лепения участък са да не се разтвори лепилото.

Следите от изсъхването на лепилото преди и след като са третирани с поредица от алкохол и ацетон.

 

След изсъхване на лепилото се забелязва известно набръчкване на хартията. Причина за това може да е банята с ацетон, който измества изцяло водата съдържаща се в хартията или изсъхването на  лепилото което се стяга и придърпва хартията към себе си. И в двата случая лекото навлажняване на банкнотата и поставяне между страниците на дебела книга с твърди корици решава проблема.

Преди реставрацията в ляво и след това в дясно.

Гръб

Детайл от оригиналното залепяне в ляво и новото в дясно. Дизайна вече е позициониран правилно.

Завършената банкнота

Като заключение мога да кажа че тази реставрация беше трудна но успешна за мен. Банкнотата е много по-атрактивна, с по-ясен дизайн и презентация. Деламинацията на гърба на банкнотата за съжаление не позволи банкнотата да се придвижи едно стъпало нагоре като качество, но поне е защитена от по нататъшно увреждане и ще бъде съхранена като образец от тази  рядка серия.


Винаги когато има извършена работа с цел подобряване на вида и състоянието на банкнота трябва да обявите това при продажба на такава банкнота на друг колекционер. Две от три банкноти които са лепени в моята колекция са закупени от мен без тази информация. Това естествено води до огорчения и разпри и в крайна сметка не ви носи печалба. Ако решите да реставрирате банкнота по по-горе изложения начин моля бъдете коректни към следващия собственик и обявете промените който сте извършили преди да я продадете.

 

 

Ако сте прилагали тази инструкция и искате да споделите вашия опит може да го направите под текста в секцията с коментари.

Коментари (2)
 • Доста интересни неща намерих тук и за това специално си направих профил в този сайт. Личи си, че се занимавате наистина с ентусиазъм и имате страст за колекционерството на банкноти. Нещо, което все по-рядко се среща вече за жалост. Тази банкнота е наистина рядка, но състоянието и е неспасяемо. Въпреки опита за реставрация, който сте направили, тя няма как да стане по-привлекателна за колекция. Разгледах и други банкноти, които имате и ви поздравявам. В този сайт благодарение на вас, може да се намери доста полезна информация особено по отношение на начина на съхранение. Информация, която малко хора биха споделили на новобранците като предполагам и вие сте се убедили в това.  

  • Привет на сайта niksan207.

   Така е за съжаление банкнотата не стана по-привлекателна, но поне презентацията е малко по-добра. Ако не беше лепена изобщо, щеше да е още по-добре.

   Много често срещам хора от различни професии който си пазят „тайни“ за методите им на работа, което е загуба според мен. Тези хора нито стават по-богати, нито по-търсени като си пазят опита в тайна.

   Информация
   Категория:
   Създадено:
   Редактирано:
   1-12