Как да изработим резерва част за купе на автомобил (обработка на листов материал)

Това е кратко описание на процеса който използвах за да изработя кутия (опорна греда) за моя проект Лада 2103. Тази кутия не я намерих нито в БГ нито на Ибей и реших сам да я изработя.

Мястото на което трябва да има кутия

Материала който ползвах е 1мм черна ламарина. Продава се на листа от 2Х1 метър и е около 40 лева ако не бъркам за бройка. Купето на Лада е изработено предимно от 1мм черна ламарина, но трябва да бъдете внимателни защото има отделни елементи и от 0.8 и 1.2мм, както и по-голяма дебелина дори.

Тези кутии завършват опорните точки на които е подпряно предното окачване както и предния кош на автомобила и са критични за здравината на автомобила и предотвратяването на усукването на предницата спрямо пътническото отделение и задния мост. Кутиите завършват в предните колонки на автомобила, а започват при точката на окачване на предните пружини и предните горни носачи. Съставени са от три части, първата кутия е част от предния кош, втората и третата се намират при страниците до краката на шофьора и пътника, една външна и една вътрешна.

Изработката започна с внимателно копиране на кутията от противоположната страна на предницата и свалянето на геометрията на картон. Картона се изрязва и огъва след което се тества отново на кутията от която копирам за правилно пасване и геометрия. Тъй като формата не е правилна трябва да бъдете внимателни при копирането за да получите правилната форма накрая. Това което направих беше да копирам стена по стена геометрията след което да залепя отделните парчета с тиксо за боядисване. Това лепене на отделните парчета позволява по-лесното огъване и тестване на шаблона на кутията от която се копира. Тъй като копирах от противоположната страна на автомобила трябваше след като свърша да огъна модела в противоположната посока и да получа огледален шаблон.

Вече готовия шаблон и отрязаното с флекс парче ламарина от което ще изработя кутията. Използването на тиксо при сглобяването на шаблона позволява отделните парчета да бъдат прецизно наместени и при необходимост допълнително разместени до постигането на вярна с оригинала форма.

При огъването на ламарината не трябваше да забравям че изработвам огледален модел заради което надписах страната която ще е външна с черен перманентен маркер „ЛИЦЕ“. Използвайте често маркера за пояснителни бележки и маркиране на размери и др. Това ще ви спести много главоболия ако оставите проекта за няколко седмици и след това се наложи да си спомните какво сте правили и тнт.

Черната ламарина е много лесен за работа материал (за разлика примерно от стоманената ламарина) и се поддава много лесно на огъване, разпъване и стесняване. За да изработя моята кутия ми бяха необходими; чук (два броя, от които един объл) и наковалня – моето счупено менгеме, както и чифт заваръчни ръкавици.

Огъването става много лесно; след като начертаете с маркера линията на прегъване за всичките страни (прегъвки), поставете ламарината върху наковалнята на мястото на което ще правите прегъвка и с прецизни удари с острата част на чука направете слаба линия по чертата от маркера. Тук е необходимо само да пречупите ламарината по точките на огъване, затова не е необходима много сила. След като сте „пречупили“ ламарината по ръба, обърнете ламарината на обратната страна, използвайте прав ръб от наковалнята като шаблон по който да изработите правия ръб на вашата прегъвка, като с леки удари прегънете ламарината до ъгъла който ви е необходим. Открил съм че най-лесно се изработват сложни прегъвки ако започнете от средата на проекта и се движите към крайните огъвки.

Естествено след работата с чука повърхностите може да не са перфектни. За да постигнете по-гладки повърхности при точките на огъване завъртете кутията  на обратно и използвайте наковалнята за да изправите стените на материала.

За да получите по-добри повърхности от мен е необходимо да имате работещото менгеме. Там където ще правите огъвка може да монтирате листовия материал на челюстите на менгемето и да постигнете перфектен ръб и стени. За мен беше ОК да изработя кутията само ръчно и без да използвам тази функция на менгемето, но за външни детайли или такива които много се виждат е необходимо да получите по-хубави ъгли и стени на изработения от вас проект.

Кутията вече монтирана на колата.

Коментари (0)
Информация
Създадено:
Редактирано:
1-12