Как да направим маса със старинна основа от лят чугун

Всичко започна с това че жена ми имаше нужда от малка помощна маса за кухнята, а нямахме никакво желание да се разхождаме до Икея и да загубим половин ден чудесно пролетно време в Софийския трафик.  

Имаме една стара врата в мазето която можеше да се използва за направата на плот за маса, но трябваше да се реже и да и се поръчат крака.

Снимка на нашата холна маса, направена от врата с антична кована дръжка и панти.

Цената на един крак за маса онлайн започва от 10 лева, което означава че са ми нужни поне 40 лева плюс транспорт и чакане една седмица ако реша да ползвам вратата от мазето и това ме отказа от тази идея.

Крака за маса от Икея на цена от 57 лева за два.

Крака от 10 лева за бройка.

Хрумна ми че съм виждал тоалетна мивка с основа от стара шевна машина Сингер преди време и че може би такива машини се продават онлайн. Оказа се че онлайн има изобилие от старинни шевни машини с маси от чугун на цени от 50 лева до 150 лева. Аз избрах една красива немска машина с основа от Сингер за 80 лева (с доставката по Еконт ми излезе малко над 100 лева). Шевната машина работи безупречно въпреки че е буквално на 100 години, а плота и основата са в чудесно състояние.

Снимки от аукциона.

Когато извадих шевната машина от масата и я поставих в кухнята се оказа че височината на масата е твърде ниска за жена ми и няма да й е удобно да работи. Реших да ползвам греда 8Х8 см и като я подложа под плота да го повдигна нагоре с 8 см, което щеше да реши проблема с височината. Оказа се че в двора имам само 12х12 см греда която щеше да изглежда много голяма и груба на фона на чудесната антична основа от чугун. Отидох до склада за материали и след кратко обяснение ми бяха дадени две греди 6х8 см които са били ползвани за транспортиране на някакви материали и съответно абсолютно безплатни.

Снимки на подложките от 6х8 см чам (бор). Ъгъла на рязане на подложките съвпада с ъгъла на извивката на краката.

За да подготвя плота за нанасянето на защитно покритие използвах едра шкурка и вибрационен шлайф. Това направи подготовката на повърхността много бърза а резултата превъзходен. На мястото на шевната машина сега имаше дупка която трябваше да се запълнена. Използвах дъска която почистих и полирах със шлайфа. Тук е момента да кажа че въпреки че дървесината е различна, ако използвате тъмен байц различните дървесини ще се слеят. След като подготвих този капак, използвах оригиналните панти от шевната машина за да го монтирам, добавих и кръгла дупка за ръкохватка.

Снимки на готовата маса.

Използвах фина шкурка за да полирам месинговите ключалки.

Оригиналните панти от шевната машина се използват отново.

Готовата маса.

Шевната машина работи чудесно, но има нужда от дръжка за задвижване тъй като до сега е била с крачно задвижване.

Коментари (0)
Информация
Категория:
Създадено:
Редактирано:
1-12