Как да намерим проблеми в запалителната система на 2Т двигател и да направим центровка на запалването

Имам МЗ ЕТЗ 250 което безуспешно се опитвам да запаля от лятото. За съжаление майсторите по тези мотори вече много трудно се намират и трябва да разчитаме на нашите познания и опит за да поддържаме тези чудесни машини в движение. 

Тук пускам рисунка на минималната електрическа инсталация нужна за работа на 2Т двигателя. В нея се включват: бобина, прекъсвач(чукче и  наковалня), акумулатор, кондензатор на запалването и свеща. Ако следвате диаграмата и прокарате кабели през тези компоненти може да запалите двигателя дори и с повредена електрическа инсталация. Ако не пали значи някои от тези компоненти е повреден. При мен се оказа би-металната пластинка на чукчето, след смяна с ново имам чудесна искра и двигателя пали от раз.

 

Как да направим центровка на запалването:

Първо ни е необходим начин да измерим ГМТ (Горна Мъртва Точка).

Аз си направих имструмент който е универсален за всички 2Т двигатели и с който може да се намери правилния момент за запалването на горивната смес. При МЗ ЕТЗ 250 запалването на горивната смес е препоръчително да се случва 2.5мм преди ГМТ според упътването за експлоатация. Ако се настрой на 2.2мм преди ГМТ според дългогодишни собственици на МЗ ЕТЗ 250,  се твърди че работата на двигателя се подобрява и че манивелата не рита при палене. Процедурата по настройката е всъщност много проста и няма как да бъде допусната грешка, въпреки че има много изписано по темата и може би звучи трудно за човек който не я е опитал до сега.

За да сте уверени в настройката на запалването, аз препоръчвам изработката на инструмент за измерване на положението на буталото в ГМТ. Необходими са ви една свещ и гладкото стъбло на един болт или друг цилиндричен предмет (тръба) с външен диаметър от 7мм у дължина около 12см. Необходими са и менгеме или друго приспособление за закрепяне на свещта докато я режете и флекс с тънък диск за метал.

В интернет има доста инструкции за премахване на керамиката и диода на запалителната свещ. Аз обаче открих че отчупването и премахването на керамиката е труден и опасен процес (керамиката се чупи на остри парченца, които летят във всички посоки).

Свещта преди и след обработката с чук :)

Премахването на керамиката се оказа мисия невъзможна

Моят метод не изисква отчупването и премахването на керамиката с чук и длето а срязването на горната част на свещта ( частта която има формата на гайка) с флекс, при което изваждането на остатъка от керамиката е въпрос на един удар с чук по диода отдолу. След като керамиката е премахната оставаме с подобна на втулка част от свещ в центъра на която има отвор от 7мм.

Палеца за искрата е премахнат

Дупката в свещта е 7мм.

Тук идва ред на изработката на стеблото от болт което ще използваме за да намерим ГМТ. Добре е диаметъра на болта да е 7мм.защото вътрешния диаметър на празната свещ е 7мм., аз се справих с болт с диаметър от 6мм. който обаче леко играе.

Анкера който използвах за направата на стъблото за измерване на ГМТ

Обърнете внимание че запазих главата на анкера, така съм сигурен че стъблото няма да изпадне в цилиндъра yell

Челото на болта което ще опира в челото на буталото е добре да бъде полирано с шкурка, така ще избегнете надраскване на буталото 

Процедура по настройка на чукче и наковалня (прекъсвач):

 1. Заредете акумулатора
 2. Ако сте сигурни че ел. инсталацията е изправна не е нужно да използвате „минималната ел. инсталация“ от по-горе.
 3. Отвъртете свещта и я оставете в лулата която идва от бобината допирайки я към ребрата на цилиндъра за допир до маса(„-„ на акумулатора)
 4. Поставете адаптера от свещта направен по начина описан по-горе на мястото на извадената свещ, поставете изработеното от болта бутало вътре.
 5. Поставете мотора на неутрална скорост
 6. Използвайте гаечен ключ №13 за да завъртите коленния вал до ГМТ(най високото място на което се качва изработеното от вас бутало от болта/анкера. Отбележете с тънкописец на болта позицията му спрямо цилиндровата глава.

Аз използвах шублера като равнина за измерването на ГМТ като го поставих хоризонтално върху цилиндровата глава

 1. Извадете направеното от вас бутало и с помощта на шублер нанесете втора резка над първата и на отстояние от 2.5мм.
 2. Поствате обратно болта и завъртете коляновия вал с помощта на ключ №13 обратно на часовника докато втория белег/резка не се изравни с главата на цилиндъра: това е 2.5мм преди ГМТ (в моя случай с повърхноста на шублера).
 3. Отвъртете леко болта който държи чукчето на място, отбелязан със стрелка в червено (илюстрацията по-долу).
 4. Завъртете контактния ключ до позицията за запалване или свържете кабела от „минималната ел. инсталация“ към „+“ на акумулатора.
 5. Чукчето има алуминиев болт ексцентрик (със стрелка в зелено) с който се извършва настройката му. Използвайте отвертка и настройте чукчето да искри и свещта да искри. Това е 2.5мм преди ГМТ а искренето показва че това е момента в който се отваря чукчето ( в син кръг) което ни интересува нас.

 

Това е процедурата, щом опитате ще разберете че няма как да сбъркате.

Който е опитвал настройката на прекъсвача по тази процедура нека сподели резултата.

 

Снимка на заводски уред за измерване на ГМТ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари (0)
Информация
Създадено:
Редактирано:
1-12